Kuevas Baron: U parlamentu, demokratski, rešavati goruća pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuevas Baron: U parlamentu, demokratski, rešavati goruća pitanja

Uloga parlamenta je da se u njemu održava dijalog i važno je da svi predstavnici naroda zajedno sednu za isti sto, pod istim pravilima i da na demokratski način rešavaju goruća i važna pitanja, rekla je Tanjugu predsednica Interparlamenatrne unije Gabrijela Kuevas Baron, odgovarajući na pitanje kako vidi to što deo opozicije u Srbiji bojkotuje plenumske rasprave.

Kuevas Baron, koja je u Beogradu povodom zasedanja IPU koje će okupiti više od 2.000 parlamentaraca iz 150 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja, kaže da bi želela da Skupštine Srbije, ali i svi ostali parlamenti u svetu budu što inkluzivniji i da jednako uključuju i žene, mlade i da onda sve snage sednu da razgovaraju o svojim razlikama i da na kraju pronađu ono što je svima potrebno - rešenja.

Ona je ocenila da demokratija danas predstavlja veliki izazov i možda je, kaže, to jedna greška naše generacije, jer se demokratija počela uzimati "zdravo za gotovo".

"Mi svakodnevno na svakom nivou treba da branimo, kako ljudska prava, tako i demokratiju. Ako se nešto loše desi nekom drugom to znači da se može desiti i vama. Moramo u tom smislu da pokažemo solidaranost", poručila je ona.

Kako kaže, treba naučiti mlađe generacije mnogo više i o ljudskim pravima i o demokratiji i kako da ih brane. "Kada je reč o totalitarnim režimima u svetu, oni postoje, i nikada nisu dali nikakve rezultate", rekla je Kuveas Baron.

Prema njenim rečima, svet mora da razume lekcije iz prošlosti i kroz šta je sve planeta prošla, navodeći da je upravo iz naučenih lekcija i kroz patnju ljudi nastalo međunarodno pravo koje se mora poštovati.

"Moramo se postarati da nikada ne dođe do tragedija koje su se ranije dešavale", istakla je ona.

Kuevas Baron je naglasila da je dužnost parlamentaraca da sarađuju sa vladama, ali i da ih nadgledaju, i da, ukoliko smatraju da se ne što ne radi u najboljem interesu bilo koje zemlje, podignu glas.

"Ne radi se tu o razlikama između opozicije i vlasti već da generalno vlade nekad nešto potpišu pa zaborave, a mi smo tu da ih podsetimo, da treba potpisano da sprovode, pogotovo kada govorimo o međunarodnom pravu", navela je predsednica IPU.

Kuevas Baron je kazala da je o aktuelnom zasedanju, koje se posle 56 godina, održava drugi put u Beogradu, razgovarala sa predsednicom Majom Gojković o tome koliko su parlamentu važni.

Upravo zbog toga su se, kaže, dogovorile da jedna od najvažnijih tema bude međunarodno pravo, kao i regionalna saradnja.

"Kada je reč o programu želeli smo da bude relevantan i da odgovori izazovima sa kojima se susreću građani i da se kući vratimo sa konkretnim rešenjima. Želimo da međunarodne obaveze budu prenete u lokalne realnosti i baš zato ćemo govoriti o radnim mestima, o platama, o univerzalnom zdravstvenom osiguranju, o pravima dece", najavila je Kuveas Baron.

Dodala je da građane najviše zanima ekonomija, a IPU želi da taj segment ojača i da više o tome govori.

Ona je kazala da će parlamentarci imati radionice posvećene održivom razvoju, o učešću mladih na tržištu rada, sindikatima, radnim mestima za žene...

Narodna skupština biće domaćin 141. zasedanju IPU koje će se u Beogradu održati od sutra do 17. oktobra i okupiti parlamentarne delegacije iz čak 150 zemalja i 80 predsednika parlamenata.

Centralna tema zasedanja, koje ce biti održava u Centru Sava je "Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", a zasedanje će biti završeno donošenjem Beogradske deklaracije.

Zasedanje u Beogradu biće istorijski posebno značajno jer se održava na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, koja danas ima 179. punopravnih članica i 12 regionalnih parlamentarnih tela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.