Ko će da zameni Špance

Izvor: Politika, 07.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će da zameni Špance

Hoće li Brazilci prigrabiti šestu titulu ili će Nemci iskoristiti njihovu slabost bez Nejmara i Silve. – Di Marija želi da igra u finalu, Holanđani gledaju u Robena, Van Persija i golmana Krula

Odgovor na dugotrajuće pitanje koje fudbalski svet čeka pune četiri godine, još od poslednjeg Mundijala u Južnoj Aferici, saznaćemo 13. jula, u nedelju uveče kada se u Brazilu završava šampionat.

Svetska fudbalska federacija (Fifa) je sa ponosom objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je poseta na stadionima u Brazilu bila fantastična, prosečno po utakmici na tribinama je bilo 52.750 gledalaca, što je 98,3 odsto popunjenosti svih stadiona. Bolju posetu od ovogodišnjeg prvenstva imao je samo šampionat u Americi 1994.

Jedno je sigurno, to je da je Španija još posle prvog kruga takmičenja prepustila dirigentsku palicu. Sada je sasvim izvesno da će se za titulu boriti četiri najbolje reprezentacije na planeti: Brazil, Nemačka, Holandija i Argentina. Opšte je mišljenje da će pobedu odneti ona ekipa koja u samoj završnici bude imala više snage.

Mnogi se s pravom pitaju: da li je moguće da Brazil bez dvojice najboljih i ključnih igrača, Nejmara i Silve, savlada uporne i žilave Nemce, koji su po pravilu u završnici fizički najspremniji. Brazilska sportska javnost se takođe pita hoće li u najvećoj ulici u Sao Paulu na Aveniji Paulista u centralnom holu od ponedeljka biti postavljena još jedna zlatna statua, ponos fudbalskog Brazila.

– Ova generacija fudbalera koju predvodim ima obavezu da vrati titulu tamo gde i pripada. Tačno je da nas je zadesio veliki peh, da će biti teško ostvariti željenu dominaciju bez dvojice ključnih fudbalera. Zato je ovaj tim Brazila na velikom ispitu, a mojim igračima se pruža šansa da pokažu kolektivni duh. Jer, fudbal nije za individualce, – smatra Skolari.

Mirni i staloženi Nemci opet sa druge strane imaju svoju računicu. Svesni su da će atmosfera na tribinama biti užarena, ali ne boje se protivnika.

– Nemačka ima cilj da se plasira u finale, iako nam na tom putu stoji domaćin, – kaže sjajni Miler.

Alehandro Sabelja, selektor Argentine, jedan je od onih trenera koji za vreme šampionata trpi najveće kritike. Jedni smatraju da Argentinci ne igraju ni približno kako bi mogli, imajući u vidu fudbalska imena koja nose dres „gaučosa”. Drugi smatraju da nemaju dobrog kormilara, treći da neće dobro proći protiv Holandije.

Da zlo bude još veće, protiv Kostarike se povredio Di Marija, po mnogima najbolji igrač na ovom šampionatu. Ipak, igrač Reala kaže da će biti spreman:

– Biću spreman za finale, nadam se samo da će Argentina pobediti sledeći meč. Hoću da budem spreman i uradiću sve da se priključim saigračima. Želja mi je da igram u finalu svetskog prvenstva, to je po meni kruna karijere za jednog fudbalera. Možeš u životu da imaš sve ali ako nisi deo velikog spektakla kao što je finale svetskog prvenstva onda si svakako „siromašan čovek”. Jednostavno, potreban sam ekipi.

Holandija se „kroz mala” vrata provukla do polufinala, tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca poslala je Kostarikance kući. Junak te pobede bio je golman Krul, koji je u penal završnici bio na visini zadatka. Prvi golman „lala” Jasper Silesen bio je pomalo ljut na selektora, ali, na kraju je ipak sve ispalo kako valja. Holanđani i u sutrašnjem duelu protiv Argentinaca sve nade polažu u Robena, Van Persija i, ako zatreba, ponovo golmana Tima Krula.

– Čitav fudbalski svet bi na delu voleo da vidi Brazil i Argentinu u finalu, ali mi moramo da se potrudimo da do toga ne dođe. Nije Argentina toliko jaka da ne možemo da je pobedimo, – smatra golman Krul.

Dragan Todorović

objavljeno: 08.07.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.