Knjige biblioteke Jovan Popović biće dostupne i u Iđošu i Ruskom Selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2021, 11:00

Knjige biblioteke "Jovan Popović" biće dostupne i u Iđošu i Ruskom Selu

Formiranje ogranaka u selima Iđoš i Rusko Selo u okolini Kikinde, prioritet su Narodne biblioteke "Jovan Popović". Pored toga, tu ustanovu očekuje i revizija književnom fonda, kao i nastavak saradnje sa Maticom srpskom.

U najstariju ustanovu kulture u Kikindi proteklih godina se dosta ulagalo, ali je ostalo još segmenata koji mogu biti unapređeni. To se prevashodno odnosi na rad seoskih ogranaka Narodne biblioteke "Jovan Popović".

"Interesuje nas da vidimo kakve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su mogućnosti ogranaka i da ih postavimo na mesto koje zaslužuju, jer ima ogranaka u selima koji ne funkcionišu, a smatramo da bi trebalo da rade," kaže Brane Marjanović, direktor Narodne biblioteke "Jovan Popović"

Budući da je grad Kikinda potpisao Protokol o saradnji sa Maticom srpskom, plan je i da se kikindska Biblioteka bliže poveže sa tom važnom institucijom.

"Matica srpska takođe treba da digitalizuje određenu građu, koja ima veze sa Kikindom i poznatim Kikinđanima, među kojima su Dušan Vasiljev, Jovan Popović, Miroslav Antić i drugi. U toku su neki pregovori i na tu temu,"kaže Milena Živkov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Kikindsku Biblioteku u narednom periodu očekuje i revizija književnog fonda, koja je veoma važna za sve njene korisnike.

"Mi u svakom trenutku treba da znamo koliko imamo knjiga, u kakvom su stanju, koje su aktuelne, a koje nisu i da se na temelju tih saznanja referišemo, da ako treba, neke knjige izlučimo iz našeg fonda i da fond popunjavamo aktuelnim naslovima," dodaje Živkov.

"Siguran sam da će Kikinđani znati da iskoriste to što ovde u Kikindi imamo više od 156 hiljada naslova, da će čitati knjige, uzimati naslove i koristiti usluge Biblioteke, " kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Prioritet za naredni period je formiranje ogranaka u Ruskom Selu i Iđošu, jer je za sada oko 4000 meštana ta dva sela uskraćeno za književni fond kikindske Biblioteke. Kao primer dobre prakse, izdvaja se nedavno rekonstruisani ogranak u Bašaidu, koji sada ima oko 5000 naslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.