Kamere non-stop kontrolišu putnike na beogradskom aerodromu, nema sumnji na novi virus

Izvor: B92, 23.Jan.2020, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere non-stop kontrolišu putnike na beogradskom aerodromu, nema sumnji na novi virus

Termovizijske kamere na aerodromu Nikola Tesla nisu registrovale putnike s povišenom temperaturom, koja je prvi znak upozorenja na mogući rizik od korona virusa

To je rekao inspektor iz Odseka za sanitarno nadzor za granično područje Beograda Raša Milanov.

Svi putnici koji ulaze u Republiku Srbiju kroz aerodrom Nikola Tesla obavezno prolaze kroz zonu koja je pokrivena termovizijskim kamerama, a taj proces je pratila i Tanjugova ekipa, kada je kontrolu prošlo i dvadesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineskih putnika, uz ostale, koji su doputovali avionom iz Moskve.

Milanov objašnjava da posmatranje na monitoru u službenim prostorijama pored pasoške kontrole obavlja sanitarni inspektor koji, ukoliko uoči "sumnjiv slučaj", može neposredno da stupi u kontakt sa putnikom.

"Putnik se, predviđeno je, onda izdvaja, vodi se sa njim epidemološko-anamnestički razgovor, uzimaju osnovni podaci i procenjuje da li ima razloga za zdrastveni nadzor ili neku drugu meru koja je predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji je u skladu sa međunarodnim zdrastvenim Pravilnikom iz 2005. godine”, objašnjava Milanov.

Objašnjavajući rad termovizijskih kamera koje su, kako je rekao, najsavremenije u odnosu na sličnu opremu koju poseduju zemlje u okruženju, kazao da je donja granica telesne temperature koja pokreće upozorenje na monitorima 37,9 stepeni.

"Odnedavno smo tehnički bolje opremljeni, instalirane su termovizijske kamere koje mogu identifikovati lica koja ulaze u zonu našeg posmatranja, odnosno opservacije ukoliko imaju povišenu temperaturu koja je indikovana za ovu vrstu virusa", dodaje Milanov.

Kada je reč o putnicima koji se kontrolišu i koji dolaze iz Kine, Milanov kaže da je posao sanitarnih inspektora otežan zbog nemogućnosti da se zna ko od putnika dolazi iz Kine.

"Taj posao je na graničnoj kontroli, ali u fokusu su letovi iz Istanbula kao jedno od najvećih vazduhoplovnih čvorišta koji povezuje region sa drugim kontinentima sveta.

Takođe on dodaje da je u ovom slučaju dobro što Srbija u ovom trenutku nema direktne letove iz Kine, ali dodaje da su stalni fokus inspekcije pre svega putnici koji dolaze iz Afrike.

Milanov ne očekuje da će biti nekih ozbiljnih slučajeva u Srbiji povezanih s korona virusom.

"Ne očekujem da će takvi putnici doći. Prema informacijama koje dobijamo iz Svetske zdravstvene organizacije, u samom žarištu postojanja epidemije obavlja se detaljna kontrola, ograničena su kretanja u gradu u kome se virus pojavio. Malo je veći problem to što je u toku njihova Nova godina i što će kretanje kineskih putnika biti možda povećano, ali realno do sada nismo imali nikakvih slučajeva kada je reč o ulasku takvih putnika u Republiku Srbiju”, objašnjava on.

Milanov dodaje da je dobro što se danas kamere postavljaju i na niški aerodrom, ali navodi da se u ovoj vazdušnoj luci obavlja pre svega čarter saobraćaj sa zemljama Zapadne Evrope.

Inače, Granična sanitarna inspekcija je služba koja redovno postoji na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu i na drugim graničnim prelazima gde je to epidemiološki potrebno. Ona postoji kao što postoji i pasoška kontrola i carinska kontrola i sprovodi se redovna kontrola putnika u međunarodnom saobraćaju i sredstvima u međunarodnom saobraćaju na karantinske zarazne bolesti, posebno opasne zarazne bolesti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

(VIDEO) KONTROLA KORONAVIRUSA Specijalne kamere proveravaju putnike na beogradskom aerodromu: Ako ekran POCRVENI, to je znak za uzbunu

Izvor: Blic, 24.Jan.2020, 11:10

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" počela je provera putnika koji stižu iz Kine, kako bi se sprečilo eventualno širenje koronavirusa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.