Kamere non-stop kontrolišu putnike na beogradskom aerodromu, nema sumnji na novi virus VIDEO

Termovizijske kamere na aerodromu Nikola Tesla nisu registrovale putnike s povišenom temperaturom, koja je prvi znak upozorenja na mogući rizik od korona virusa

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2020.

14:47

Kamere non-stop kontrolišu putnike na beogradskom aerodromu, nema sumnji na novi virus VIDEO
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

To je rekao inspektor iz Odseka za sanitarno nadzor za granično područje Beograda Raša Milanov.

Svi putnici koji ulaze u Republiku Srbiju kroz aerodrom Nikola Tesla obavezno prolaze kroz zonu koja je pokrivena termovizijskim kamerama, a taj proces je pratila i Tanjugova ekipa, kada je kontrolu prošlo i dvadesetak kineskih putnika, uz ostale, koji su doputovali avionom iz Moskve.

Milanov objašnjava da posmatranje na monitoru u službenim prostorijama pored pasoške kontrole obavlja sanitarni inspektor koji, ukoliko uoči "sumnjiv slučaj", može neposredno da stupi u kontakt sa putnikom.

"Putnik se, predviđeno je, onda izdvaja, vodi se sa njim epidemološko-anamnestički razgovor, uzimaju osnovni podaci i procenjuje da li ima razloga za zdrastveni nadzor ili neku drugu meru koja je predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji je u skladu sa međunarodnim zdrastvenim Pravilnikom iz 2005. godine”, objašnjava Milanov.

Objašnjavajući rad termovizijskih kamera koje su, kako je rekao, najsavremenije u odnosu na sličnu opremu koju poseduju zemlje u okruženju, kazao da je donja granica telesne temperature koja pokreće upozorenje na monitorima 37,9 stepeni.

"Odnedavno smo tehnički bolje opremljeni, instalirane su termovizijske kamere koje mogu identifikovati lica koja ulaze u zonu našeg posmatranja, odnosno opservacije ukoliko imaju povišenu temperaturu koja je indikovana za ovu vrstu virusa", dodaje Milanov.

Kada je reč o putnicima koji se kontrolišu i koji dolaze iz Kine, Milanov kaže da je posao sanitarnih inspektora otežan zbog nemogućnosti da se zna ko od putnika dolazi iz Kine.

"Taj posao je na graničnoj kontroli, ali u fokusu su letovi iz Istanbula kao jedno od najvećih vazduhoplovnih čvorišta koji povezuje region sa drugim kontinentima sveta.

Takođe on dodaje da je u ovom slučaju dobro što Srbija u ovom trenutku nema direktne letove iz Kine, ali dodaje da su stalni fokus inspekcije pre svega putnici koji dolaze iz Afrike.

Milanov ne očekuje da će biti nekih ozbiljnih slučajeva u Srbiji povezanih s korona virusom.

"Ne očekujem da će takvi putnici doći. Prema informacijama koje dobijamo iz Svetske zdravstvene organizacije, u samom žarištu postojanja epidemije obavlja se detaljna kontrola, ograničena su kretanja u gradu u kome se virus pojavio. Malo je veći problem to što je u toku njihova Nova godina i što će kretanje kineskih putnika biti možda povećano, ali realno do sada nismo imali nikakvih slučajeva kada je reč o ulasku takvih putnika u Republiku Srbiju”, objašnjava on.

Milanov dodaje da je dobro što se danas kamere postavljaju i na niški aerodrom, ali navodi da se u ovoj vazdušnoj luci obavlja pre svega čarter saobraćaj sa zemljama Zapadne Evrope.

Inače, Granična sanitarna inspekcija je služba koja redovno postoji na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu i na drugim graničnim prelazima gde je to epidemiološki potrebno. Ona postoji kao što postoji i pasoška kontrola i carinska kontrola i sprovodi se redovna kontrola putnika u međunarodnom saobraćaju i sredstvima u međunarodnom saobraćaju na karantinske zarazne bolesti, posebno opasne zarazne bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: