Kakav plen vreba Putin? Američki general: Nas bi ovo trebalo da brine

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 16:33

Kakav plen vreba Putin? Američki general: "Nas bi ovo trebalo da brine"

Američki general i nekadašnji zamenik načelnika štaba vojske SAD Džek Kin izjavio je da je Belorusija veoma značajna za ruskog predsednika Putina.

Vladimir Putin, prema njegovim rečima, želi da proširi svoj uticaj u regionu, posebno u Istočnoj Evropi ali i na Bliskom istoku.

"Dugoročno ono što bi Putin želeo su vojne baze u Belorusiji koje bi služile da oslabe NATO", rekao je Kin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Foks njuz.

On je podsetio da je nekadašnji prvi čovek SSSR Josif Staljin anektirao zemlje Istočne Evrope posle Drugog svetskog rata kao rezultat podele plena.

"Sve to je nestalo kada se Sovjetski savez srušio. Većina tih zemalja su sada deo NATO, ali neke nisu. Belorusija je jedna od onih koje nisu deo Alijanse", istakao je on i dodao:

"Putin pokušava da povrati uticaj na te zemlje jer Rusi uvek vide Istočnu Evropu kao nekoga ko će ublažiti, amortizovati potencijalni napad na Rusiju. Nas bi ovo trebalo da brine jer Rusija želi da oslabi NATO na ovaj način. Rusi vide NATO kao ogromnu pretnju njihovoj dugoročnoj bezbednosti".

Penzionisani američki general je istakao da smatra da Putin sagledava celu situaciju u Belorusiji na dva načina.

"Mislim da Putin gleda da li Lukašenko može da smiri situaciju i da ostane na vlasti ili da li će neko možda preuzeti mesto Lukašenka, neko ko je sličan njemu, sa kojim bi Putin mogao da sarađuje. Ali ako Putin ugleda nekoga ko dolazi a ko je prodemokrata, e onda ćemo verovatno videti ruske čizme na teritoriji Belorusije", zaključio je američki general Džek Kin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.