KIM ZAPRETIO RADIOAKTIVNIM CUNAMIJEM! Na pomolu novi sukob?! Severna Koreja još jednom upozorila OVE dve zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2023, 08:35

KIM ZAPRETIO RADIOAKTIVNIM CUNAMIJEM! Na pomolu novi sukob?! Severna Koreja još jednom upozorila OVE dve zemlje

Ministarstvo odbrane Severne Koreje saopštilo je da njihov morski dron može neprimećeno da priđe neprijateljskim brodovima i lukama i da ih efikasno uništi podvodnim eksplozijama.

Vojska Severne Koreje uspešno testirala podvodni dron koji može da izazove 'moćni radioaktivni cunami' i tako uništi neprijateljske luke i brodove. Ako Seul i Vašington nastave sa provokacijama, upotrebićemo ga, zapretio Kim Džong Un .

Vojska Severne Koreje uspešno je testirala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podvodni dron sposoban da nosi nuklearne bojeve glave, za koji tamošnji lider Kim Džong Un tvrdi da može da izazove "supermoćni radioaktivni cunami" i tako uništi neprijateljske brodove i luke. On je zapretio Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama da će ga upotrebiti ukoliko te zemlje nastave da provociraju Pjongjang i da izvode zajedničke vojne vežbe uperene protiv Severne Koreje.

Prema rečima Kim Džong Una, testiranje "novog tajnog oružja" imalo je za cilj da demonstrira sposobnost Pjongjanga da izvede "smrtonosni nuklearni udar" na neprijateljske flote i luke, te da odvrati Vašington i Seul od napada na tu zemlju. Severnokorejski lider je lično nadgledao probu podvodnog drona, nazvanog "cunami", a lokalni mediji navode da je oružje u tajnosti razvijano prethodne dve godine i da je stvoreno kako bi vojska mogla da se odupre "agresiji imperijalističkih sila sa Zapada".

Misija podvodnog nuklearnog strateškog drona jeste da se kradomice uvuče u operativnu zonu i uništi flote neprijateljskih brodova i glavne operativne luke. Podvodne eksplozije stvaraju izuzetno moćan radioaktivni cunami, od koga se neprijatelj ne može odbraniti. Naši nuklearni bespilotni jurišni podvodni dronovi mogu brodovima da se dopreme do bilo koje luke ili neprijateljske flote na moru i da se potom uspešno aktiviraju - navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva odbrane.

Na osnovu dostupnih informacija, vojni analitičari kažu da je novo oružje Pjongjanga slična, ali manje razorna verzija ruskog podvodnog drona "posejdon", koji može da izazove radioaktivni cunami visok gotovo 100 metara. Prema njihovim rečima, malo je verovatno da severnokorejski dron u ovom trenutku predstavlja veću opasnost po protivničke mornarice, ali je svakako "signal da Kim Džong Un razvija i usavršava nuklearni arsenal" i da bi uskoro zaista mogao da stvori "oružje za masovno uništenje, koje bi predstavljalo ozbiljnu pretnju po zapadne sile".

Zvanični Pjongjang saopštio je da se prošle nedelje vlastima javilo čak 800.000 studenata i mladih radnika koji žele da stupe u vojsku ukoliko dođe do rata protiv Amerike i Južne Koreje. Oni su, kako se navodi, "izrazili želju da se stave na raspolaganje svojoj državi u slučaju da se Vašington i Seul usude da napadnu Severnu Koreju".

- Veliki entuzijazam mladih ljudi da se pridruže vojsci demonstracija je nepokolebljive volje mlađih generacija da nemilosrdno zbrišu za ovog sveta zapadne manijake koji žele da naude našoj državi i narodu - saopštilo je severnokorejsko ministarstvo odbrane.

Zvaničnici Pjongjanga kažu da se suočavaju sa "opasnom bezbednosnom situacijom" zbog gotovo svakodnevnih udruženih vojnih vežbi Južne Koreje i Amerike, koje je Severna Koreja u više navrata osuđivala kao svojevrsne "probe za invaziju" na tu zemlju. Zbog toga je režim Kim Džong Una poslednjih meseci izveo niz testova naoružanja, uključujući i nekoliko lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa. Američki i južnokorejski čelnici kritikovali su te testove kao "štetne provokacije koje remete stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu", ali je zvanični Pjongjang odbacio te optužbe i naveo da "ima svako pravo da zaštiti državu i narod od očigledne namere Seula i Vašingtona da izazovu novi oružani sukob na Korejskom poluostrvu".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.