Guslari obeležili 190 godina od smrti Tešana Podrugovića

Izvor: Blic, 25.Nov.2012, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guslari obeležili 190 godina od smrti Tešana Podrugovića

Guslari iz lozničkog kraja i više mesta u Republici Srpskoj večeras su u Vukovom domu kulture u Loznici održali koncert povodom 190 godina od smrti narodnog pesnika i guslara Tešana Podrugovića i 225 godina od rođenja Vuka Karadžića.

U programu, koji je organizovala guslarska sekcija Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Karadžić", učestvovalo je desetak guslara, koji su najviše izvodili Podrugovićeve epske pesme, a zatim i mnoge druge.

Predsednik guslarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sekcije lozničkog KUD-a "Karadžić" Radenko Janev je rekao Tanjugu da je večerašnji program pre svega posvećen 190. godišnjici smrti našeg narodnog pesnika i guslara Podrugovića.

On je podsetio da je od Podrugovića najlepše junačke epske pesme saznao i zabeležio velikan naše kulture Vuk Karadžić, u čiju čast su guslari večeras održali deo programa u Vukovom domu kulture, obeležavajući na taj način 225 godina od njegovog rođenja.

Janev je istakao da guslari svoje instrumente koriste često da bi upriličili kulturno-istorijske jubileje, ne samo da bi svirali i pevali, već da bi na taj način pričali o događajima, a tada se, kao i večeras, u pauzama između pesama publici o tim temama govori.

Povezane vesti: Tozovac Beograđanima pevao tri sata U Velikom Palančištu obeleženo 70 godina od stradanja Srba Fanovi obilaze Kruševo na petu godišnjicu smrti Tošeta Proeskog Tozovac zaslužni građanin Kraljeva Trideset godina od smrti Grejs Keli

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.