G7 podržava dijalog Beograda i Prištine, protiv promene granica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021, 09:44

G7 podržava dijalog Beograda i Prištine, protiv promene granica

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 pozvali su Beograd i Prištinu da konstruktivno učestvuju u pregovorima u okviru dijaloga uz pomoć Evropske unije i da u potpunosti normalizuju odnose kroz "sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti".

Oni su u zajedničkoj izjavi na kraju samita koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja ocenili da "neopravdane spekulacije o promeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << granica po etničkim linijama" nije rešenje za izazove sa kojima se region suočava i da bi takve promene predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

"Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", navodi se u delu izjave posvećenom Zapadnom Balkanu.

Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kao "ključnu investiciju za mir i stabilnost".

Pozvali su na sprovođenje unutrašnjih reformi, vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i podržali dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za zapadni Balkan i Berlinski proces.

G7 jača mehanizam borbe protiv dezinformacija

Ministri spoljnih poslova iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) dogovorili su se da prošire i ojačaju mehanizam brzog odgovora koji koriste za borbu protiv pretnji demokratiji, kao što su dezinformacije.

Na sastanku ministara G7 u Londonu, prvom "oči u oči" u poslednje dve godine, na "udaru" su se našle Kina i Rusija, pri čemu je zvanični Kremlj okarakterisan kao "zlonameran", a zvanični Peking kao "nasilnik", prenosi agencija Rojters.

"Strani zloćudni glumci uporno pokušavaju da potkopaju demokratije, a neke države nastoje da promovišu svoje autoritarne sisteme upravljanja i geopolitičkih ciljeva", navodi se u zajedničkom dokumentu objavljenom nakon sastanka.

U saopštenju se dodaje da je G7 posvećena zajedničkom radu na prikazivanju globalnog liderstva i "preduzimanju akcija za razotkrivanje i odvraćanje ovih aktera, i za odbranu demokratije".

Kako navodi Rojters, Rusija je negirala mešanje u događaje van svojih granica, uz poruku da Zapad zahvata antiruska histerija, dok je Kina saopštila da je Zapad "nasilnik" i da zapadni lideri imaju postimperijalni način razmišljanja koji čini da se ponašaju kao "globalni policajci".

Grupa sedam se obavezala da će, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, uključujući NATO, ojačati svoj takozvani "Mehanizam brzog odgovora".

Kina osudila saopštenje G7

Kina je danas osudila saopštenje ministara spoljnih poslova G7 koji su kritikovali njenu politiku u oblasti ljudskih prava i koji su izrazili podršku Tajvanu, ocenjujući da je reč o neosnovanim optužbama i grubom mešanju u njene unutrašnje stvari.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin poručio je zemljama G7 da se "bave svojim problemima", prenosi Rojters.

Vang je rekao da G7 treba da preduzme konkretne mere za jačanje globalnog ekonomskog oporavka, umesto da ga narušava.

Na sastanku ministara G7 u Londonu, prvom "oči u oči" u poslednje dve godine, na "udaru" su se našle Kina i Rusija, pri čemu je zvanični Kremlj okarakterisan kao "zlonameran", a zvanični Peking kao "nasilnik".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.