EVO U KAKVOM JE STANJU BILO TELO MATEJA PERIŠA NA OBDUKCIJI: Na koži je imao ovo, a UNUTRAŠNJI ORGANI uništeni

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022, 18:00

EVO U KAKVOM JE STANJU BILO TELO MATEJA PERIŠA NA OBDUKCIJI: Na koži je imao ovo, a UNUTRAŠNJI ORGANI uništeni

Danas su završene DNK analize i identifikacija tela. Utvrđeno je da je osoba koja je juče izvučena iz Dunava kod Ade Huje- Matej Periš.

Međutim, i na osnovu prvog uvida nakon izvlačenja leša iz vode, konstatovane su činjenice koje su odmah uputile na to da se radi o nestalom Mateju Perišu. Majica na telu mladića bila je identična onoj koju je Periš imao u noći nestanka, a na to su upućivali i sat i mobilni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << telefon.

Forenzičar Časlav Ristić je u medijima objasnio proces uviđaja i šta se zapravo desilo sa telom nesrećnog mladića koji je pronađen nakon 139 dana.

- Telo je nađeno posle pet meseci. Ono je sačuvano. Nije bilo toliko u fazi raspadanja, zato što je bilo u vodi i zato što se posle dva meseca pronalaska tela događa jedan proces, a to je saponifikacija leša. Ono konzervira taj leš. Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka, i sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima. Hoću da kažem da unutrašnji organi stradaju više nego spoljašnji, odnosno koža - objasnio je Ristić.

- Posle dva meseca, telo doživljava takozvanu saponifikaciju odnosno, smežuranje kože (soli se nakupljaju na njenoj površini). Dakle, ona je sačuvana, ali organi počinju da trule. Talože se bakterije u organizmu i telo postaje kao balon, te prilikom povećanja dnevne temperature isplivava na površinu.

Telo se jako sporo raspadalo u vodi, bilo je 2, 3 stepena i to je doprinelo tome. Najviše promena na telu se događaju od 20 do 30 stepeni Celzijusa. Ali, govorimo o telu koje se nalazi na otvorenom, u vodi je to sasvim drugačije - objasnio je Ristić za Kurir TV.

Šta je zapravo saponifikacija tela?

Saponifikacija leša nastaje kao rezultat boravka leša u izuzetno vlažnoj sredini, uz odsustvo kiseonika. Tokom saponifikacije se stvara sapunasta masa sivobeličaste boje, koja je na suvom krta, dok je u vlažnoj sredini lepljiva.  Forenzički značaj saponifikacije je u tome što oblik tela biva dugo održan što olakšava utvrđivanje uzroka smrti kao i identifikaciju ili sagledavanje broja i vrste povreda nakon dužeg vremena. Postoje različiti procesi i nivoi propadanja, a jedan od najčudnijih je tzv. "Sapun mumije".

Na Institutu za sudsku medicinu biće urađene i toksikološke analize i to prema nalogu Višeg javnog tužilaštva, a na te rezultate moglo bi da se čeka nedeljama. Kako su za naš portal rekli iz ove ustanove - sve ćemo znati za 20-30 dana.

- Prilikom vršenja obdukcije na sudskoj medicini oni uzimaju želudačni sadržaj, ukoliko ga je bilo, i na osnovu toga i na osnovu analize krvi, mogu da utvrde eventualno da li je uzimano nešto - da li u krvi ili želudačnom sadržaju nešto postoji. Zbog vremena koje prođe, ti tragovi budu slabiji i teže ih je otkriti, ali ukoliko je nečega bilo, posle pet meseci bi trebalo da može da se utvrdi - istakao je Ristić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRIČA O MATEJU OBAVIJENA TAJNAMA! Nenad Periš poslao VAŽNU poruku - njegova nesrećna sudbina ujedinila region

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022

Danas su završene DNK analize i identifikacija tela. Utvrđeno je da je osoba koja je juče izvučena iz Dunava kod Ade Huje- Matej Periš...Matejevo telo je ubrzo nakon 13 sati iz Instituta za sudsku medicinu vozilom Javnog komunalnog poduzeća Pogrebne usluge iz Beograda prevezeno u njihovu obližnju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.