Dve operacije uspešno obavljene na Institutu Dedinje novom Rosovom metodom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2021, 17:05

Dve operacije uspešno obavljene na Institutu Dedinje novom "Rosovom" metodom

U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" danas su izvedene dve zahtevna operacija kod pacijentkinja koje imaju teške aortne stenoze posebnom “Rosovom metodom”.

Gost Instituta "Dedinje” je kardiohirurg Dzebrin El Kuri, šef kardiohirurgije u Univerzitetskoj klinici Sen Lik u Briselu, koji je sa lekarima iz Instituta izveo te zahtevne, komlikovane operacije.

Profesor El Kuri je jedan od najeminentnijih kardiohirurga u svetu i najpoznatiji u oblasti rekonstruktivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << valvularne hirurgije. Jedan je od začetnika tehnike za reparaciju aortnog i mitralnog zalistka Rosovom procedurom.

U timu stručnjaka koji su pod njegovim vođstvom izveli tu proceduru u "Dedinju" bili su kardiohirurzi Sobodan Mićović, Petar Milačić, Petar Vuković, Marko Kaitović, Igor Živković i anesteziolog Dragana Unić- Stojanović.

Upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta "Dedinje" Miodrag Perić kaže da “Rosova operacija” podrazumeva da se na mesto obolelog aortnog zalistka ne stavlja veštački zalistak, već da se premešta plućni zalistak.

“To omogućava kvalitetniji, konforniji život pacijenata. Nema komplikacija koje su vezane za veštačke zalistke, uzimanja antikoagulantne terapije”, rekao je Perić za Tanjug.

Rosova operacija je komplikovana procedura, koja se radi samo u najvećim centrima u Severnoj Americi, Evropi i Australiji i u centrima sa velikim brojem pacijenata pokazuje dobre rezultate.

Operacija se ne radi na području Zapadnog Balkana, kad su pitanju odrasli pacijenti, a u populaciji dečijih bolesnika, rađena je u Univerzitetskoj dečjoj klinici Turšova.

“Cilj nam je da tu proceduru u prisustvu naših lekara uradi neko ko ima velikog iskustva, a El Kuri ima više od 700 procedura urađenih do sada, a onda da nastavimo sami da je radimo”, rekao je Perić.

Rosovom procedurom Institut "Dedinje“ počinje program rešavanja teških aortnih stenoza kod mladih pacijenata, gde se plućni autograft implantira na aortnu poziciju, dok se na plućne arterije stavljaju specijalne biloške valvule.

Ovo je idealna intervencija za mlade pacijente, a posebno za žene koje žele da rađaju. Rezultati do sada izvedenih Rosovih procedura u svetu su bili dobri, a pokazali su da pacijenti operisani ovom metodom žive kvalitetno i dugo, koliko i oni koji imaju zdravo srce.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.