Dan strnih žita kod Sremske Mitrovice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan strnih žita kod Sremske Mitrovice

Na ogledima između Sremske Mitrovice i Velikih Radinaca, održan je Dan strnih žita. Proizvođači, stručnjaci i ratari su na osnovu dosadašnjeg razvoja procenjivali prinos i kvalitet za više sorti pšenice, ali i kultura kukuruza i šećerne repe. Na tradicionalnoj manifestaciji, okupljeni su razmenili iskustva i razgovarali o žetvi koja je u toku, ali i o mnogobrojnim temama vezanim za tu oblast.

Poljoprivrednici iz sela Kuzmina i Bešenovo, kod Sremske Mitrovice, smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je ovogodišnji rod pšenice zadovoljavajući, ali i to da su ovakva okupljanja potrebna poljorivrednicima jer su im saveti stručnjaka i te kako potrebni od setve do žetve. Oni kažu da bi im cena otkupa od 20 dinara odgovarala, a prinose ocenjuju dobrim kvalitetom.

Stručnjaci za strna žita i uljane kulture kažu, da je i uprkos kišama u proteklih nekoliko dana, ovde situacija dobra. Sa žetvom se još nije počelo, ali se i to očekuje sledeće nedelje.

Iako je setva započela nešto kasnije, šećerna repa je, za sada, stručnjaci kažu u dobrom stanju

Kukuruz je u fazi intenzivnog rasta, a raniji zasadi već su započeli da metliče i prelaze u drugu fazu

Prema rečima organizatora Dana polja u Sremskoj Mitrovici, ovakva manifestacija je od velike koristi celokupnoj zajednici

A prema rečima prisutnih, Dan polja uvek je idealna prilika, da se na jednom mestu razmene iskustva kako struke tako i poljoprivrednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.