Dan polja soje u Lugovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan polja soje u Lugovu

U Lugovu kod Sombora održana je manifestacija "Dunav Soja Dan Polja –bez GMO soje". Dan polja soje su organizovali "Udruženje Dunav Soja" i kompanija "Agri Business Partner" uz podršku Poljoprivredne stručne službe Sombor. Manifestacija je imala za cilj da da proizvođačima približi inovativan način proizvodnje soje, položaj Srbije i prednosti na svetskom tržištu kada je u pitanju uzgajanje i izvoz soje bez GMO.

Evropa uvozi genetski modifikovanu soju iz prekookeanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja, a to daje lidersku prednost našoj zemlji na Evropskom tržištu, jer je sva proizvodnja ovdašnje soje bez genetske modifikacije, istaknuto je na "Dunav Soja" danu polja u Lugovu. Upravo zbog činjenice da je Zakonom zabranjeno uzgajanje genetski modifikovane soje u našoj zemlji, potražnja za takvim poljoprivrednim proizvodom van naših granica je sve veća. Tokom prošle godine na tržište Evrope iz naše zemlje izvezeno oko 80 miliona dolara srpske soje.

"U Evropi je situacija drugačija, što Srbiji daje lidersku poziciju da izvozi proizvod bez GMO, jer Evropa nema dovoljno soje i ona se uvozi iz Brazila i Argentine", kaže Marija Kalentić, generalni menadžer „Dunav Soja" udruženja za Jugoistočnu Evropu.

"Kao Republika Srbija i AP Vojvodina imamo važnu ulogu na svetskom tržištu što se tiče soje. Mi smo jedna od retkih zemalja u Evropi i lider što se tiče proizvodnje genetski nemodifikovane soje", kaže Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Pod genetski nemodifikovanom sojom pokriveno je oko 250.000 hektara oranica u našoj zemlji. Ove godine planiran je prinos oko 600.000 tona soje bez GMO.

"U desetogodišnjem iskustvu, poslovi ili strategija bazirana na proizvodnji semena soje, merkatilne soje ili prerađevina poput griza ili pogače, a u krajnjoj instanci mleka u mnogome doprinose i nijedan od poslova vezanim za sve to nije imao ni jedan negativan rezultat", kaže Branko Jevremov, pomoćnik generalnog direktora kompanije „Agro Business Partner"Sombor.

U Zapadnobačkom okrugu ima oko 26.000 hektara njiva pod sojom, a trend raste sudeći po tome da je do sada prosek bio 15.000 hektara.

"Uvek ćemo biti konkurentni sa sojom koja dolazi iz Južne Amerike. Mi se više u ovim programima orijentišemo u oglede iz oblasti zaštite bilja i radimo ogled kod specifičnog proizvođača ", Vladimir Sabadoš, direktor Poljoprivredne stručne službe Sombor.

"Sva soja koja se proizvodi je bez GMO i već možemo reći da je trend poslednjih nekoliko godina ima blagi rast, što znači da potražnja za ovim proizvodom sve veća", kaže Aleksandar Bogunović, sekretar udruženja za biljnu proizvodnju u Privrednoj komori Srbije.

U Lugovu kod Sombora okupili su se najveći izvoznici i proizvođači soje u Vojvodini, otkupljivači i prerađivači soje, mesa, mleka i jaja, najrelevantniji ljudi iz sveta agrobiznisa, kao i članovi i institucija koje aktivno doprinose razvoju, promociji i unapređivanju proizvodnje, prerade i upotrebe domaće bez GMO soje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.