Izvor: Politika, 11.Sep.2014, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleko od finala i medalja

Najuspešniji četvrtog dana Svetskog prvenstva u streljaštvu bili su Milenko Sebić i Debitantkinja Jelena Živković. – Arunovićeva danas brani zlato iz Minhena

Četvrtog dana 51. svetskog prvenstva u streljaštvu u Granadi od naših strelaca bio je Milenko Sebić, kojem je 0,8 krugova nedostajalo da se nađe među osmoricom najboljih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takmičara gađanju iz malokaliborske puške u disciplini 60 metaka ležeći u kojoj je dan ranije Srbija osvojila bronzanu medalju, prvu nakon 24 godine…

Sebić je u kvalifikacijama, u kojima je briljirao Rus Sergej Kamenski i sa 632,3 kruga postavio novi svetski rekord, bio 17. sa 624,5 krugova (za finale bilo potrebno 625,3), Nemanja Mirosavljev je bio 32 sa 622,8, a naš junak ekipnog takmičenja Stevan Pletikosić tek 60. sa 617,4.

Novi svetski prvak, ipak, nije Kamenski kojeg je u borbi za bronzu za 0,8 krugova nadmašio Belorus Jurij Ščerbacević, zlato je pripalo Austrijancu Varenu Potentu (210), a srebro Nemcu Danijelu Brodmajeru (208,6).

Nade da će se naši reprezentativci dobrim nastupom u disciplini vazdušni pištolj iskupiti za neuspeh doživljen sportskim pištoljem brzo su se izjalovile. Damir Mikec je bio 25. sa 578, Dimitrije Grgić 35. sa 576, a Andrija Zlatić tek 48. sa 574 kruga. Bili su daleko od finala, za koje i nisu bili potrebni fantastični rezultati već 582 kruga. To im je, ujedno, donelo tek sedmo mesto u ekipnoj konkurenciji sa 1.728 krugova – osam manje od Bronzane Rusije (1.736). Kinezi su osvojili novo zlato (1.750), a Republici Koreji pripalo je srebro (1.744). Ispred Srbije bile su još Turska, Indija i Ukrajina, a – podsetimo – Zlatić je branio srebro osvojeno na prošlom šampionatu sveta, kao i ekipa Srbije (isti sastav)… U Granadi zlato je osvojio Korejac Džongoh Džin (200,3), srebro Turčin Jusuf Dikec (198), a bronzu Rus Vladimir Gončarov (178,9).

I u eliminacijama mk puškom trostav (3 h 20 metaka) Srbija je neuspešno branila bronzu. Ivana Maksimović sa 577, a pogotovo Andrea Arsović sa 569 krugova gađale su daleko ispod svog renomea ( u Minhenu 2010. Maksimovićeva je imala 587, a Arsovićeva 586 krugova). Treći član naše ekipe, bio je ustvari prvi. Jelena Živković je u ekipi uspešno zamenila Lidiju Mihajlović, koja je bila u bronzanim minhenskom sastavu, i sa 581 krugom bila najuspešnija od naših takmičarki. Danas je, što se kaže novi dan, i šansa da u kvalifikacijama naše reprezentativke pucaju mnogo preciznije i izbore bar jedno finale i da se bore za neku od pet olimpijskih kvota za učešće u Riju 2016.

Priliku da poprave utisak o nastupu naših „pištoljaša” u Granadi danas će pokušati da iskoriste u disciplini vazdušni pištolj Bobana Veličković, Jasna Šekarić i Zorana Arunović, koja brani titulu prvakinje sveta. Istim hicima ukupno 113 takmičarki boriće se za ekipni plasman i mesto u pojedinačnom finalu (14 č) u kojem se pored medalja deli i šest olimpijskih kvota.

Sebić, Mirosavljev i Pletikosić ponovo danas izlaze na vatrenu liniju. Čekaju ih eliminacije mk puškom u trostavu, u kojem su mnogo uspešniji nego u disciplini 60 metaka ležeći u kojoj su izborili bronzu. Dakle šanse za ekipno odličje postoje, a sutra u kvalifikacijama boriće se za plasman u pojedinačno finale. Na prošlom šampionatu Nemanja Mirosavljev je osvojio bronzanu medalju i izborio učešće na Igrama u Londonu...

Ž. B.

objavljeno: 11.09.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.