DA SE ZALEDIŠ OD SAMOG VIDEA! Ruskinja oduševila svet za Bogojavljenje: Poštujući običaje skočila u ledenu rupu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 11:45

DA SE ZALEDIŠ OD SAMOG VIDEA! Ruskinja oduševila svet za Bogojavljenje: Poštujući običaje skočila u "ledenu rupu" (VIDEO)

Bobrova je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrača u Sočiju (2014) u umetničkom klizanju, a sada je oduševila ulaskom u "ledenu rupu".

Pravoslavni vernici 19. januara obeležavaju Bogojavljenje, a tradicionalno mnogi Rusi na taj dan uranjaju u ledenu vodu.

Zbog pandemije korona virusa jedan od najomiljenijih praznika u Rusiji, ali i širom sveta obeležava se na potpuno drugačiji način, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pa su mnogi odlučili da ritual izvedu kod kuće.

Jedna od njih je u Jekaterina Bobrova, nekadašnja olimpijska šampionka.

Istakla je da je ovaj običaj naučila od oca i da će hiljade Rusa isto uraditi.

A post shared by Ekaterina Bobrova (@ekaterinabobrova)

Inače, Bogojavljenje je svetkovano veoma živopisno, a od nekoliko običaja za ovaj praznik danas se najviše upražnjava onaj da se izjutra, pre sunca, obavi ritualno kupanje u reci. Običaj nalaže da se u vodu baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega doplivaju i da ga uhvati prvi. Krst treba da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, a onom ko prvi dopliva do njega, doneće sreću tokom cele godine.

Nekada su mlade devojke na Bogojavljensko jutro odlazile na netaknuti izvor gde su bacale zrna pšenice i kukuruza u njega i govorile: "Kako ide voda, tako da ide i blagodat u naše njive". Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga gde su ih čekali ostali ukućani. U nekim delovima Srbije je postojao običaj da se ovako zahvaćena Bogojavljenska voda daje ukućanima da piju preko sekire, kako bi se izbegle svađe među njima tokom naredne godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA OSTAVILA SVE BEZ REČI: Lepa Ruskinja na neobičan način obeležila praznik (VIDEO)

Izvor: Kurir, 19.Jan.2021

Nekadašnja olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Jekatarina Bobrova oduševila je ulaskom u ledenu rupu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.