Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2017, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučki tamburaši najbolji na svijetu

NOVI SAD, BANJALUKA- Gradski tamburaški orkestar Banjaluka (GTO BL) proglašen je za najbolji orkestar na Svjetskom tamburaškom festivalu "Tamburica fest", koji je završio u subotu veče u Novom Sadu.

Banjalučanima je pripao Gran pri Svjetskog tamburaškog festivala, zvanično najboljeg etnofestivala u Evropi u konkurenciji 15 orkestara.

Tim povodom Spomenko Guzijan, predsjednik GTO BL, govorio je o značaju ovog priznanja, a poziv "Nezavisnih" ga je zatekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << po izlasku iz Narodne skupštine Republike Srpske. Tamo je održan prijem povodom gostovanja Nacionalnog akademskog orkestra Ruske Federacije "Osipov", koji je sinoć trebalo da održi koncert u Kulturnom centru Banski dvor.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, čestitao je Guzijanu i članovima orkestra osvajanje prvog mjesta na "Tamburica festu" u Novom Sadu.

Orkestar na čijem je Guzijan čelu i te kako ima čim da se pohvali, jer je nakon zlatne plakete "Tambura Paje Kolarića", koju je osvojio u Osijeku početkom ovog mjeseca, zlatnim sjajem zasijao i u Novom Sadu.

"Još je značajnije to priznanje zato što je ove godine borba za Gran pri bila među dosadašnjim pobjednicima 'Tamburica festa' iz Novog Sada. Ovo je jubilarno deseto izdanje festivala, pa su oni napravili takmičenje za Gran pri festivala od svih dosadašnjih pobjednika i to daje još jednu dodatnu dimenziju nagradi koju je orkestar osvojio", kazao je Guzijan i dodao da se GTO BL na "Tamburica festu" predstavio praizvedbom pjesme "Tamburica moja", koju je baš za ovaj festival napisao Zlatan Mirić, umjetnički rukovodilac orkestra. Pored ove numere izvedene su i kompozicije "Babića kolo", te "Drumovi", koju su izveli solisti Anica Zrnić, Aljoša Dumić i Aleksandra Radović. Kako "Tamburica fest" nosi zvanje svjetskog festivala i svjetske tamburaške organizacije iz Novog Sada, Guzijan kaže da se GTO BL slobodno može svrstati među deset najboljih orkestara ovakve vrste u svijetu, jer od ove godine i zvanično nose titulu najboljeg.

"Inače, da tambura u Banjaluci ima svoje mjesto pokazuju i ovi uspjesi Gradskog tamburaškog orkestra, a da to mjesto nije samo u domenu tamburaške muzike pokazuje i saradnja koju naš orkestar ima sa drugim, srodnim orkestrima koji sviraju srodne instrumente", ispričao je Guzijan.

On dodaje da su prije gostiju iz Rusije u aprilu ove godine ugostili i "Mandolinski orkestar" iz Patre, te da će nagrada koja dolazi iz Novog Sada biti veoma značajna i za grad Banjaluku, koji planira da se kandiduje za evropsku prijestonicu kulture.

"Sličnim putem išao je i Novi Sad kada su pisali svoju kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture koju su dobili. Značajno mjesto u toj kandidaturi bila je tamburaška muzika koja je vezana za Novi Sad, ali ona je isto tako vezana i za Banjaluku jer osim GTO BL mi imamo i veliki orkestar 'Pelagića', sjedište Evropske tamburaške asocijacije, tako da tamburaška muzika ima svoje mjesto na evropskoj kulturnoj sceni", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.