Amandmani na Ustav biće ispravljeni do kraja leta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandmani na Ustav biće ispravljeni do kraja leta

Ministarstvo pravde je počelo s radom na usaglašavanju nacrta amandmana na Ustav u oblasti pravosuđa sa sugestijama Venecijanske komisije, piše Politika.

U Ministarstvu očekuju da taj posao bude završen do kraja leta, a sve preporuke Komisije biće unete u finalni tekst nasrta amandmana.

Usaglašeni tekst biće dostupan na sajtu Ministarstva i prosleđen Vladi Srbije na dalju proceduru.

Preporuke i zaključci Komisije ne mogu biti cenjeni kao zamerke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već ukazuju na koji način predložena rešenja mogu da se unaprede, dopune ili definišu uz dodatna pojašnjenja i preciziranja, što će Ministarstvo i učiniti, a nada se da će stručna javnost i udruženja biti zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i da će podržati njene preporuke, navode u Ministarstvu.

Venecijanska komisija je, podseća Politika, imala niz zamerki na predložene amandmane, a predstavnici strukovnih udruženja objavili su da su na 29 amandmana iznete 44 zamerke, a najvažnija sporna pitanja su sastav Visokog saveta sudstva i uloga Skupštine u njegovom sastavu, sastav Državnog veća tužilaca, uslovi za razrešenje zbog nestručnosti, uloga sudske prakse, položaj javnih tužilaca i njihovih zamenika...

Komisija je konstatovala i da je postojanje nacionalne pravosudne akademije dobrodošlo i da nije neuobičajeno, ali da je za status jedinog čuvara ulaza u pravosuđe potrebno da se ojača kapacitet i profesionalizam obuke, te da se i sama akademija zaštiti od političkog uticaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Ministarstvo je počelo s radom..."

Izvor: B92, 21.Jul.2018

Ministarstvo pravde je počelo s radom na usaglašavanju nacrta amandmana na Ustav u oblasti pravosuđa sa sugestijama Venecijanske komisije, piše Politika...U Ministarstvu očekuju da taj posao bude završen do kraja leta, a sve preporuke Komisijebiće unete u finalni tekst nasrta amandmana...Usaglašeni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.