Ženski večiti derbi

Izvor: RTS, 18.Jun.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženski večiti derbi

Donedavno muški sport, fudbal je sve popularniji među ženama u Srbiji, pa danas u zemlji postoji 27 registrovanih klubova u kojima kopačke, štucne, dresove i ostalu opremu zadužuju dame.

Posle ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji izmedju FK Crvena zvezda i LASK-a iz Lazarevca, i "crveno-beli" su prvi put u istoriji dobili ženski fudbalski tim, a njihove utakmice biće uvertira za mečeve muškog kluba.

U taboru crno-belog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Partizana razmišljaju o sličnom potezu, pa ćemo u budućnosti možda gledati i derbi u kojem će na terenu biti dame.

"Postoje neka razmišljanja u klubu na temu osnivanja ženske sekcije, shodno pravilniku UEFA koji preporučuje, ali ne nameće to kao obavezu. U svakom slučaju, javnost će biti blagovremeno obaveštena o svim daljim koracima", rekao je Tanjugu Dragan Velanac, Partizanov predstavnik za medije.

Prva utakmica zenskih fudbalskih ekipa u Srbiji odigrana je 2. aprila 1924. godine u Nišu, dok je zvanično takmičenje zenskih fudbalskih klubova pokrenuto u sezoni 1974/75.

Prva liga Srbije sa 12 klubova startovala je 2007, dok je dve godine ranije liga imala osam timova. Najuspešniji klub je Mašinac iz Niša, sa 23 titule prvaka države i 13 trofeja nacionalnog Kupa, dok je ove godine Spartak iz Subotice napravio iznenađenje i postao šampion.

Subotičanke su dobile i organizaciju kvalifikacione grupe Lige šampiona za žene, a izvlačenje parova biće održano 23. juna u Nionu.

Kvalitet ženskog fudbala u Srbiji, reprezentativnog i klupskog, ipak nije na zavidnom nivou: nacionalni tim trenutno zauzima 23. mesto u Evropi, a 33. u svetu i nikad nije učestvovao na većim takmičenjima.

Sekretar stručnog štaba ženskih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije Dušan Gelić kao najveći problem koji koči napredak označava nedostatak takmičenja u omladinskoj i kadetskoj konkurenciji.

"Imamo samo seniorsko takmičenje. To je najveći problem. Ukoliko bi uspeli da organizujemo stalno takmičenje omladinki i kadetkinja, seniorsko i reprezentativno takmičenje bilo bi znatno kvalitetnije", rekao je Gelić Tanjugu.

On očekuje podizanje nivoa igre i rezultata u ženskom fudbalu, čemu bi doprinelo i organizovanje stručnih seminara i skupova.

"Osnivanjem ženske sekcije fudbalskog kluba 'Crvena zvezda' više ništa neće biti isto i ženski fudbal u Srbiji je definitino na dobitku. To može značajno da doprinese poboljšanju kvaliteta u mladjim kategorijama", konstatuje Gelić.

Po njegovim rečima, sve reprezentativne selekcije imaju maksimalnu podršku FŠ kada su u pitanju pripreme i kvalifikacije za šampionat Evrope.

Žensku fudbalsku reprezentaciju u septembru očekuje početak kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Švedskoj 2013. godine, a Srbija se nalazi u grupi zajedno sa selekcijama Holandije, Engleske, Slovenije i Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Fudbal

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I u Humskoj razmišljaju o ženskoj ekipi?

Izvor: Sportske.net, 18.Jun.2011

Sve je veća verovatnoća da ćemo uskoro gledati ''večiti derbi'' i u ženskom fudbalu. Jedan od uslova je ispunjen pošto je Crvena zvezda formirala žensku selekciju, a sudeći po najavama iz Humske, i Partizan bi mogao da učini nešto slično.

Nastavak na Sportske.net...

USKORO I ŽENSKI DERBI

Izvor: Kurir, 19.Jun.2011, 08:32

Lepotice na potezu. Nakon što je LASK iz Lazarevca postao ženski FK Crvena zvezda, na nešto slično se sprema i Partizan. U bliskoj budućnosti bismo tako mogli da gledamo i „večiti derbi“ u ženskoj konkurenciji...Lepotice na potezu...Nakon što je LASK iz Lazarevca postao ženski FK Crvena...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.