Neravnopravno: Jedina dilema bila je koš razlika!

Izvor: MozzartSport.com, 30.Nov.2014, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neravnopravno: Jedina dilema bila je koš razlika!

Bez adekvatnih pojačanja ovaj tim Partizana nema kvalitet da se nosi sa evroligaškom Crvenom zvezdom

Ako su na Malom Kalemegdanu tražili lepši način da zaokruže jedan ciklus i upišu desetu vezanu pobedu od starta Jadranske lige, onda je večiti derbi najbolji meč za to! Košarkaši naša dva najveća kluba otvorili su sezonu borbi u kojima je sve dozvoljeno, ali je i treći put zaredom na premijeri slavila Crvena zvezda - 76:67 (19:14, 19:8, 19:14, 19:31)!
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Crvena zvezda je, isključujući poslednju četvrtinu, o kojoj će sigurno dugo razmišljati, praktično odigrala besprekoran meč protiv starog poznanika i najvećeg protivnika. Domaćin je u zaostatku bio samo u uvodnim minutima susreta, kada je Partizan imao rezultat 5:0. Ipak, vrlo brzo usledila je serija 10:0, koju su izrežirali i heroji Zvezdine pobede - Boban Marjanović, Branko Lazić i Jaka Blažič. Posle toga Zvezda je do kraja utakmice suvereno čuvala vođstvo i nije dozvoljavala Parnom valjku da upali motore i uđe u ritam.

A kada se probudio i dugo uspavani Čarls Dženkins, koji je konačno počeo da pokazuje nivo igre iz prošle sezone, ovakav Partizan, bez adekvatnih pojačanja, realno nije imao šansu. Doduše, pokazali su igrači Duška Vujoševića hrabrost i borbenost i na lukav način pokušali da dođu do senzacije, ali nisu imali dovoljno snage da savladaju objektivno kvalitetnijeg protivnika.

Partizan je možda i prvi posle nekoliko godina u "meč nad mečevima" ušao kao podređeni tim. Kvalitetna partija Mačvana, koji je u jednom trenutku bio nerešiva enigma za mladog Tejića, te sasvim solidna rola Tepića u drugom poluvremenu nije bila dovoljna da se na pravi način crno-beli suprostave protivniku. Pod koševima Gagić i Milutinov nisu imali preterano mnogo šansi da pokažu šta znaju, pošto je Marjanović gospodario svojim reketom. Da stvari budu još teže po znatno oslabljen crno-beli tim, povreda levog lakta Eda Murića, koji je nezgodu doživeo posle jednog žestokog duela sa Lazićem i Blažičem, definitivno će ostaviti gorak ukus u ustima. Jer, nakon što je slovenački reprezentativac potvrdio Vujoševiću da ne može da nastavi meč, šanse Partizana bile su svedene na minimum.

Veliki talenat Vanja Marinković pokazao je veliku želju i volju da uknjiži još jednu vrhunsku partiju, ali je za neiskusnog, golobradog 17-godišnjaka ovo bio preveliki zalogaj. Međutim, pokupio je neizmerno iskustvo.

Naravno, povratkom rekonvalescenta Dragana Milosavljevića, te mogućim dolaskom Saše Pavlovića, jasno je da će klub iz Humske biti daleko opasniji sastav, za sam plej-of!

Ključ pobede - granitna Zvezdina odbrana! Još jednom se pokazalo da je strateg Crvene zvezde fizički pripremio svoje pulene do savršenstva i upravo se tu ogleda ključna razlika dva beogradska giganta. Defanzivnom linijom komandovali su Branko Lazić i Nikola Kalinić, uz ogromnu pomoć sjajnog Marjanovića, koji je od navijača dobio čak i povike - MVP, MVP...

Neprobojni zid, koji je Radonjić postavio pred igrače Partizana naterao je crno-bele da "uzmu" veliki broj šuteva sa distance, što se nije ispostavilo kao najbolje rešenje. Čak i kada su gosti uspevali da priđu obruču, neretko se dešavalo da su pokušaji bili neuspešni. Što možda i najbolje potvrđuje statistika - 19 od 50 za dva poena i 5/13 van linije 6,75 metara.

Partizan je dobijao šansu da se bori samo onoliko koliko je domaćin dopuštao. Na krilima Dženkinsa, Marjanovića i Blažiča crveno-beli su u na startu 32. minuta dogurali i do 22 poena viška (62:40). Ali, u finišu viđena je drama, tačnije naznaka drame. Mačvan i Tepić su pokrenuli mašinu, iskoristili pospanost protivnika i uspeli da bukvalno istope zaostatak (70:63). Ali, tu je iscrpljen i poslednji atom crno-bele snage. Branko Lazić je zakucavanjem stavio tačku na vrlo važan trijumf, za nastavak nepobedivog niza.

Ovim trijumfom učenici Dejana Radonjića ne samo da su učvrstili svoju poziciju na krovu Jadrana, već su se i izjednačili sa Makabijem iz sezone 2011/12) na drugoj poziciji timova sa najdužim nizom pobeda od starta takmičarske godine. Sada je ispred samo Olimpija, koja je u prvom izdanju regionalnog takmičenja 12 puta slavila!

Najefikasniji igrač Zvezde bio je Lazić sa 15 poena, a po 13 dodali su Marjanović, Blažič i Dženkins. Na drugoj strani 20 je ubacio Mačvan, dok je Tepić dodao 13.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 76:67 (19:14, 19:8, 19:14, 19:31)

Dvorana: Pionir;

Gledalaca: 4610;

Sudije: Srđan Dožaj, Siniša Herceg, Tomislav Hordov;

CRVENA ZVEZDA: Vilijams 6, Dangubić 5, Mitrović 4, Lazić 15, Blažić 13, Kalinić 4, Marjanović 13, Tejić 1Dženkins 12, Cirbes 2;

PARTIZAN: Tepić 13, Murić 2, Marinković 9, Dalo 0, Milutinov 10, Mačvan 20, Gagić 6, Andrić 6, Milutinović 1, Bogdanović 0.

(FOTO: Star Sport)
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.