Borba za Žućkovu levicu poslednji čin – Zvezda ili Partizan?

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 12:59

Borba za "Žućkovu levicu" poslednji čin – Zvezda ili Partizan?

Poslenji dan Kupa Radivoja Koraća je stigao, očekuje nas duel između Crvene zvezde i Partizana u velikom finalu.

Crveno-beli su branilac trofeja i imaju priliku da dođu do 10. odličja na Kupu i tako povećaju prednost nad "večitim" rivalom, koji u svojim vitrinama ima osam pehara. Sa druge strane, crno-beli teže ka tome da prekinu niz od tri uzastopne godine bez odličja.

Utakmica između Zvezde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Partizana je na programu od 21 čas u hali "Čair", u Nišu.

Izabranici Janisa Sferopulosa su u polufinalu savladali Čačak 94, rezultatom 87:52, do su crno-beli bili bolji od Vojvodine sa 80:67. Pre toga u četvrtfinalu su crveno-beli savladali FMP sa 80:75, dok je Partizan bio bolji od Hercegovca iz Gajdobre 92:67.

"Večitima" će ovo biti peti duel ove sezone, pošto su se već sastali po dva puta u ABA i Evroligi, obe ekipe ostvarile su po dve pobede. Izabranici Željka Obradovića su bili bolji u prva dva susreta u oba takmičenja na svom terenu, dok je potom Zvezda uspela da slavi takođe pred svojim navijačima i u regionalnom šampionatu, tako i u elitnom.

Ovo će biti prvi njihov duel na neutralnom terenu. Prethodne godine, sastali su se u polufinalu Kupa Koraća, Partizan je u prvom poluvrmenu bio bliži finalu, imao je +16 u nekim momentima i dvocifrenu prednost, ali su crveno-beli došli do preokreta i pobede (83:75), a u finalu lako savladali Megu za treći uzastopni trofej – 96:79.

Crveno-beli su lako završili svoj polufinalni duel, dok su se više pomučili u četvrtfinalu sa FMP-om. Čačak 94 je bio konkurentan samo u prvoj četvrtini, dok je u drugoj, koju su crveno-beli dobili 20:8, bilo jasno u kom toku ide meč. Trener Janis Sferopulos je mogao da izrotira igrače i tako nosioce igre odmori za finalni susret sa Partizanom.

Sa druge strane, crno-beli su posle lake pobede nad Hercegovcom iz Gajdobre, odigrali težak meč protiv Vojvodine, koja je namučila rivala. Dobili smo pravi polufinalni duel, rival iz Novog Sada je bio u meču gotovo 35 minuta, ali Partizan je uspeo rutinski da privede meč kraju. Željko Obradović nije imao taj luksuz da odmori nosioce igre, već su Kevin Panter, Džejms Naneli i Zek Ledej, odigrali po skoro 30 minuta, dok su ostali raspordili minutažu i bili negde na proseku oko 20 minuta.

Takođe, Partizan je svoj duel završio četiri sata kasnije u odnosu na Crvenu zvezdu i imao je manje vremena za odmor. Ipak, to ne bi moralo da predstavlja razliku.

Veliki problem kod Partizana može da predstavlja izostanak Alena Smajlagića, koji je zbog problema i temperature van tima već dva meča, a Željko Obradović je na konferenciji potvrdio da ga neće biti ni u finalu. To predstavlja skraćenu rotiaciju na visokim pozicijama kod crno-belih.

Sa druge strane, potencijalni problem kod Crvene zvezde može da predstavlja situacija sa Milošem Teodosićem, koji je još uvek "rovit" zbog povrede. Odigrao je neku minutažu u polufinalu, ali je u jednom trenutku napustio igru pošto je osetio bol stopalu.

Kod Crvene zvezde, odličan nastup na Kupu je imao Dalibor Ilić, momak koji je čekao svoju priliku da se nametne Janisu Sferopulosu. To je dobio sada u Nišu i opravdao je očekivanja. U prvom duelu je uspeo da pogodi dve bitne trojke i tako prelomi meč u korist crveno-belih. Potom je u polufinalu bio jedan od najboljih, pošto je meč završio sa 13 poena, sedam skokova i dve asistencije.

Upravo on bi mogao da bude taj plus, koji bi Zvezda mogla da iskoristi u finalnoj borbi sa Partizanom, pogotovo što crno-beli imaju skraćenu rotiaciju u centarskoj liniji izostankom Bruna Kabokla i Alena Smajlagića.

Sa druge strane, kod Partizana, mogao bi da se nametne Balša Koprivica, takođe zbog istog gore navedenog razloga. Izostankom ove dvojice, on bi mogao da bude taj koji će da se nametne i dobije nešto veću minutažu. U prvom meču je imao 13 poena uz čak 14 skokova.

Pored njega mogao bi da iskoči i Uroš Trifunović, koji je imao odlična dva meča na Kupu. Prvi je završio sa 10 poena, dok drugi sa osam uz stopostotan učinak. Itekako je napredovao ove sezone i igra izuzetno zrelije.

Sudije finala Kupa Radivoja Koraća biće Vladimir Jevtović (Beograd), Stefan Ćalić (Beograd), Aleksandar Milojević (Kruševac).

Milojević je već delio pravdu na duelu Mege i Vojvodine, a Ćalić i Jevtović su bili arbitri polufinalnog meča između Vojvodine i Partizana.

Oba tima nisu blistala u Evroligi u poslednje vreme i pehar ovde bi im doneo dodatnu energiju za nastavak sezone i jak finiš.

Zvezda ima cilj da se domogne četvrtog uzastopnog pehara, dok Partizan da prekine taj niz i dođe do "Žućkove levice", koju je poslednji put podigao 2020. godine.

Neka borba za trofej počne!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.