Volpi ruši LEN!

Izvor: Sportski Žurnal, 06.Mar.2012, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volpi ruši LEN!

Fajnal for Jadranske Triglav lige u Rijeci 17. i 18. marta mogao bi da donese istorijske promene u evropskom klupskom vaterpolu. U igri je predlog vlasnika Pro Reka , bogatog Italijana Gabrijela Volpija o formiranju Super lige Evrope koja bi gotovo sigurno u zasenak bacila klupska takmičenja u organizaciji LEN.
Kako saznajemo po prvobitnom predlogu ESL bi imala 12 klubova. Činili bi je klubovi koji su igrali Evroligu >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << ove godine. Mađari bi bili predstavljeni sa Segedom, Egerom i Vašašem, Hrvatska sa Mladosti, Jugom i Primorjem, Crna Gora sa Budvom i Jadranom, Srbija sa Partizanom i Vojvodinom, Italija sa Pro Rekom. Za 12. mesto konkurišu timovi iz Italije (Savona), Srbije (Crvena zvezda Vet) , Crne Gore (Primorac) Rumunije (Oradea), Španije (Barseloneta) i Francuske (Marselj).
Zbog toga je moguće da se i broj ekipa poveća na 14, pa čak u nekim planovima bi se napravile dve grupe po osam ili čak 10 klubova jer Mađari smatraju da ima mesta i za finansijski stabilne Honved i Solnok.
U Rijeci bi se o tome razgovaralo, možda čak i potpisao ugovor. Svaki klub bi, kako se čuje, dobio po 30.000 evra na ime troškova a pominje se i nagradni fond od 150.000 evra.
Ono što čitavoj priči daje veliku ozbiljnost jeste podatak da su najozbiljnije zagrizli Mađari koji su do sada bili skeptici prema svim ovakvim zamislima.
Kuloari kažu da bi se ugovori potpisali na tri godine i da timovi ne bi igrali u Evroligi koju organizuje LEN dok za Evropa kup takvo ograničenje ne bi postojalo.
Nema sumnje da je Volpijeva ideja takve snage da ukoliko bude prihvaćena predstavlja direktan udarac na staromodno vođenje klupskih takmičenja od strane LEN. Klubovi bi igrali sjajne utakmice, fond je primamljiv a sigurno je da bi Volipijev inicijalna finansijska kapisla najavila i ulazak sponzora iz drugih zemalja.
Naravno reč imaju i klubovi ali i savezi. Sigurno je da LEN ne bi ćutke prešla preko ove ideje posebno njene realizacije. Još prošle godine su se čuli nagoveštaji da LEN diže glas protiv učešća Pro Reka u ligi Hrvata, Slovenaca i Crnogoraca. Sada se sve diže na još viši nivo.
Ovakva ideja je postojala još ranije. Nju su inicirali svoje vremeno čelnici Partizana stavljajući direktne predloge LEN. O njima nikada nije zvanično razgovarano. Ono što finansijama nisu mogli Beograđani, može Volpi .
Ukoliko se takmičenje organizuje već naredne sezone uopšte se ne treba čuditi da svoje interesovanje pokažu Grci, Nemci možda Rusi. Ostaje da se vidi šta će se dogoditi, drugom rečima šta će reći i kakve će poteze povući LEN čija bi klupska takmičenja bila desetkovana. Dobili bi situaciju kakvu u košarci imaju ULEB i FIBA
Nema sumnje da su na pomolu burni dani u klupskom vaterpolu Evrope. Gabrijele Volpi ne voli da gubi. Ni u bazenu ni van njega.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.