Vaterpolo trenutak Srbije – dugo bez medalje na velikim takmičenjima

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 09:33

Vaterpolo trenutak Srbije – dugo bez medalje na velikim takmičenjima

Porazom u borbi za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Fukuoki naši najbolji vaterpolisti završili još jedan veliki turnir bez odličja na grudima.

Ekipa Uroša Stevanovića prilično glatko je izgubila oba najvažnija meča - polufinale sa Grcima i za treće mesto sa Špancima.

Ne blistamo na velikim takmičenjima već izvesno vreme, a nije tako bilo do pre par godina kada smo bukvalno bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedodirljivi na svetskoj sceni. Vezali smo, sećamo se dobro tih berićetnih dana, čak četiri titule evropskih šampiona, sa poslednja dva olimpijska turnira vraćali smo se sa zlatnim odličjima, doduše svetsku krunu osvojili smo pre osam godina.

Vaterpolo prvaci sveta poslednji put bili smo 2015. godine u Kazanju, pre toga u Rimu 2009. godine.

Poslednja medalja sa svetske smotre bila je bronza iz Budimpešte 2017. godine. Od tada, Srbija nema odličja sa turnira najboljih svetskih selekcija koje se praktično uvek pretvara u obračun evropskih selekcija - koje dominiraju.

Nažalost, polako ispadamo iz te trke poslednjih godina.

Vaterpolo prvaci Evrope poslednji put smo bili 2018. godine u Barseloni i bio je to vrhunac naše dominacije u evropskim bazenima. Bila je to Delfinima četvrta vezana evropska titula koje smo osvajali 2012, 2014, 2016. i 2018. godine.

Posle tog velikog niza smo stali - na naredna dva Evropska prvenstva nismo uzeli ni medalju.

Ostalo nam je još da se dičimo činjenicom da smo aktuelni olimpijski šampioni - i to dvostruki uzastopni.

Osvajali smo zlato u Brazilu 2016. godine, pa zlato u Tokiju 2020. godine.

Takođe, ni Svetsku ligu kojom dominiramo godinama (rekorderi sa deset trofeja) ne osvajamo tako učestalo kao nekad - poslednju smo uzeli 2019. godine u Beogradu.

Srećom po Srbiju, u narednih godinu dana igraće još tri najveća takmičenja pa će ekipa imati prilike za popravni - sledi Evropsko prvenstvo, još jedno svetsko i na kraju ovog neverovatno zgusnutog ritma Olimpijske igre u Parizu, pod uslovom da Delfini dobrim plasmanom na EP i SP obezbede OI.

Nadamo se boljim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vaterpolo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.