Vaterpolisti danas protiv Mađara

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaterpolisti danas protiv Mađara

Utakmica Srbija – Mađarska na Svetskom prvenstvu u Barseloni počinje u 13,30 č. – Selektor Benedek menja stil igre

Od specijalnog izveštača „Sportskog žurnala”

Barselona – Ko zna koliko je velikih utakmica sa Mađarima odigrao Živko Gocić. U narednoj sezoni će treći put biti član Solnoka, a društvo će mu praviti Milan Aleksić i od ove godine Stefan Mitrović.

– Sve nas je više u mađarskom klupskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vaterpolu. To je dokaz da nas cene i kao igrače i kao članove selekcije koja je njihov večiti rival, – kaže Gocić.

Pred današnji duel u 13.30 u drugom kolu grupe na Svetskom prvenstvu Gocić nema dileme:

– Sigurno je da će da bude vrlo teško. U Solnoku igram s golmanom Dekerom, odličnim Hošnjanskim, a naredne sezone će tu biti i mladi Vamoš, izuzetno talentovan igrač. Pričali smo o ovoj utakmici, šalili se. Oni smatraju da smo u prednosti, ali nisam siguran da zaista tako misle.

Mađari su uvek bili svetska sila. Posle Olimpijskih igara u Londonu na kojima je jedna velika selekcija stavila tačku na karijeru obeleženu sa tri olimpijska zlata došlo je do promena. Novi selektor Tibor Benedek formirao je sastav pred kojim je vreme, a Barselona je prvi pokazatelj vrednosti ovog tima.

– Njihova najveća snaga je individualni kvalitet. Svaki igrač predstavlja veliku opasnost, odlični su šuteri, izvanredni plivači. Mogu da naprave problem svakoj odbrani. To ih je uvek krasilo. Motiv više je svakako činjenica da nasleđuju veliku generaciju, prave vaterpolo legende i ne žele da zaostanu za njima.

Tibor Benedek je najavio promene u načinu igre. Gocić to potvrđuje:

– Sigurno je da više neće biti NBA stil: plivaj i pucaj. Benedek više pažnje poklanja taktici, disciplini u igri. Ako u tome budu uspešni uz već pomenuti individualni kvalitet sigurno će ostati u svetskom vrhu. Samo da ponovim da će biti jako teško. Ulog je prvo mesto u grupi i daćemo sve što možemo da ostvarimo dobar rezultat.

Gocićev saigrač je i Gabor Kiš. Izvanredni centar zbog povrede nije u Barseloni:

– To može da bude plus za nas, jer Harai nije ta klasa, a perspektivni Bedo nema još tu snagu da prelama ovakve utakmice. Ali da će nas i oni mučiti više je nego jasno.

Branislav Mitrović ima najduži staž u mađarskom vaterpolu. Cenjen, statistički je bio najbolji golman lige. Zna rivale u dušu:

– Mađari su uvek isti. Na klupskom nivou lakše izlazimo na kraj, a s reprezentacijom je uvek teško. Svaki meč je neizvestan. Imaju odlične šutere: Sivoš, Madaraš, Hošnjanski... Bili su i u prethodnoj generaciji. Tu je i Deneš Varga. Ne znam koliko je Danijel Varga spreman posle povrede. Vreme će pokazati koliko su promene dobre. Imali su sjajnu generaciju sa ultratalentima. Koliko novi vrede videćemo

Dejan Stevović

-----------------------------------------------------------

Mnogo trenera iz jugoslovenske škole

Veliki broj trenera je sa prostora bivše SFRJ. Pored Savića (Srbija), Perovića (Crna Gora) i Tucaka (Hrvatska) tu su i Novoselac na čelu Nemačke, Fatović vođa Australije, Udovičić glavni u SAD. Aleksandar Bešlin vodi Kanadu, dok je Miroslav Bešlin pomoćnik Novoselcu u Nemačkoj. Pomočnik je i Crnogorac Zoran Maslovar u Kazahstanu.

-----------------------------------------------------------

Crnogorci s domaćinom

A grupa: Grčka – Novi Zeland (20,10 č), Španija – Crna Gora (21,30 č); B grupa: SAD – Južna Afrika (9,30 č), Hrvatska – Kanada (10,50 č); C grupa: Australija – Kina (12,10 č), Srbija – Mađarska (13,30 č), D grupa: Rumunija – Kazahstan (17,30 č), Italija – Nemačka (18,50 č).

-----------------------------------------------------------

Osvajači medalja

Skokovi u vodu – žene – daska (1 m): 1. He (Kina) 307,10, 2. Kanjoto (Italija) 307,00, 3. Vang (Kina) 297,75; muškarci – sinhrono, daska (3 m): 1. Ćin, He (Kina) 448,86, 2. Kuznjecov, Zaharov (Rusija) 428,01, 3. Okampo, Pačeko (Meksiko) 422,79.

Daljinsko plivanje – žene – 10 km: 1. Okimoto (Brazil) 1.58:19,2, 2. Kunja (Brazil) 1.58:19,5, 3. Maurer (Nemačka) 1.59:20,2.

-----------------------------------------------------------

Naš duet 32.

Naš duet u sinhronom plivanju Tanja Bogdanović i Ana Cekić zauzeo je 32. mesto sa 68,550 bodova. Učestvovalo je 37 parova.

objavljeno: 24.07.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.