Srbija noćas slavila

Izvor: RTS, 02.Avg.2009, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija noćas slavila

Tek kada smo videli radost u Srbiji, shvatili smo koliki je naš uspeh, rekao je kapiten vaterpolo reprezentacije Vanja Udovičić, gostujući u Dnevniku 2. Širom Srbije proslavljena titula prvaka sveta koju su "zlatni delfini" osvojili pobedom nad Španijom. Čestitke uputili predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Mirko Cvetković. Svečani doček sportista u ponedeljak u 21 čas.

Na ulicima Srbije slavila se titula svetskog šampiona koju su "zlatni delfini" osvojili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na 13. šampionatu sveta u Rimu pobedom nad Španijom 14-13.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković čestitali su vaterpolo reprezentaciji Srbije osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Rimu.

"Najiskrenije vam čestitam osvajanje ovog prestižnog priznanja. Predstavljali ste svoju zemlju na najbolji mogući način. Ponosimo se vama", poručio je predsednik Tadić čestititajući srpskim vaterpolistima.

"Veliko vam hvala što ste nas obradovali zlatnom medaljom. Ovo je velika pobeda za Srbiju. Odličnom igrom pokazali ste da ste najbolji na svetu. Od srca vam čestitam", čestitao je premijer Cvetković.

Posle finalne utakmice Svetskog prvenstva u vaterpolu, došlo je do prave erupcije oduševljenja u celoj Boki Kotorskoj.

Klicalo se srpskim asovima Vanji Udovičiću, Filipu Filipoviću, Slobodanu Soru, Andriji Prlainoviću.

Spontano su formirane kolone automobila koji su kružili obalama zaliva do duboko u noć. Uz zvuke sirena automobila, navijači koji su nosili zastave države Srbije, proslavljali su veliku pobedu srpskih vaterpolista.

Pobedu su noćas burno pozdravili i Hercegnovljani, jer je među vaterpolistima i njihov sugrađanin Andrija Prlainović, koji je vaterpolo naučio u Jadranu.

Slavilo se u Beogradu, Nišu, Čačku, Zaječaru, Zrenjaninu, Smederevu, Užicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Gostujući u Dnevniku 2 RTS-a, kapiten Vanja Udovičić rekao je da je reprezentacija napravila neverovatan uspeh kojeg su bili svesni tek po povratku u Srbiju. 

"Tek kada smo videli radost u Srbiji, shvatili smo koliki je naš uspeh", rekao je Udovičić.

"Imamo razloga da slavimo i uživamo u ovom trenutku, ovo je veliki uspeh za srpski vaterpolo, za svakog od nas pojedinačno i za Srbiju", rekao je kapiten.

Vaterpolisti letom Jata iz Rima stigli su na aerodrom "Nikola Tesla" nešto pre podneva.

Posle sletanja na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", naši vaterpolisti su izjavili da su presrećni postignutim rezultatom i da medalju poklanjaju Srbiji.

Na konferenciji za novinare na aerodromu "Nikola Tesla", selektor Dejan Udovičić rekao je da su pred vateroplistima dani slave, ali i pozvao na oprez, podsećajujući da su glavni cilj vaterpolista Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Na aerodromu "Nikola Tesla" vaterpoliste je dočekalo nekoliko stotina ljudi koji su zajedno sa njima uz trubače proslavili osvajanje zlatne medalje u Rimu.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sorović rekao je da se "bajka o ružnom pačetu" pretvorila u priču o "13 zlatnih labudova".

Vaterolisti Andreja Prlainović, Živko Gocić i Duško Pjetlović kazali su da zlatnu medalju poklanjaju "sebi, saigračima i Srbiji".

Zajednički svečani doček 

Plivači se vraćaju iz Rima u ponedeljak, pa će zajednički svečani doček za donosioce četiri medalje - tri zlatne i jedne srebrne - sa Svetskog prvenstva u Rimu, biti ispred Skupštine grada Beograda u ponedeljak u 21 čas.

U finalu Svetskog prvenstva u vaterpolu pobednika su odlučili produžeci. Srebrnu medalju osvojila je Španija, dok je bronza pripala Hrvatskoj.

Filip Filipović, koji je sa 20 golova na takmičenju najbolji strelac prvenstva sveta, rekao je da golovi nisu bitni, već titula.

"Našoj radosti zaista nema kraja. Dokazali smo koliko vredimo", rekao je Filipović.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković čestitala je vaterpolistima Srbije.

"Povratak na svetski vrh veliki je uspeh naše podmlađene selekcije, koja je u krajnje neizvesnom finalu pokazala sposobnost da izdrži onda kada je najpotrebnije, i kada jedan potez može da odluči celu utakmicu", rekla je ministarka.

Samardžić Marković, koja je na poziv Vaterpolo saveza Srbije prisustvovala finaloj utakmici, zahvalila je vaterpolistima jer su "doneli radost celoj zemlji".

Pančevci sutra dočekuju Nađu Higl

Grad Pančevo organizovaće doček plivačice Nađe Higl, koja je na Svetskom prvenstvu u Rimu osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara prsno.

Svečani program pod nazivom "Nađa, hvala ti!" počeće u 22 časa na Gradskom trgu u tom gradu.

Nakon muzičkog programa Pančevce će pozdraviti zlatna plivačica Nađa Higl, kao i njen brat i trener Sebastijan, navodi se u saopštenju Gradske uprave Pančeva.

Dvadesetdvogodišnja Nađa Hilg osvojila je zlatnu medalju u trci na 200 metara prsno preplivavši tu deonicu za dva minuta, 21 sekund i 62 stotinke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.