Izvor: MozzartSport.com, 26.Okt.2021, 09:14

Savić o stanju klupskog vaterpola u Srbiji: Da mi je neko najavio pre tri godine, ne bih mu verovao

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije zadovoljan zbog povratka domaćih zvezda

Nakon dve godine bez Lige šampiona za vaterpoliste, ove sezone čast zemlje višestrukih olimpijskih i svetskih prvaka braniće čak tri kluba. Izazovi koji predstoje Novom Beogradu, Radničkom i Crvenoj zvezdi probudili su interesovanje publike za klupski vaterpolo i vratili ljuvitelje ovog sporta na tribine, a uoči izazova koje pomenute klubove očekuju na elitnoj sceni >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << utiske po pitanju aktuelne situacije za Danasje sumirao Dejan Savić, selektor Delfina.

"Da mi je neko pre tri godine najavio ovako nešto ne bih mu verovao, jer je delovalo kao nemoguća misija. Samo sam se nadao da će doći jedan tako velik dan za srpski vaterpolo. Zbog zajedničke ideje našeg Olimpijskog komiteta i Saveza da se određeni broj reprezentativaca vrati u zemlju", rekao je Savić.

Novi Beograd biće domaćin Fajnal-ejta i ujedno glavni favorit među našim predstavnicima za visoki plasman, međutim selektor Srbije ne želi da se usudi da prognozira rasplet takmičenja i eventualni broj srpskih klubova na Fajnal-ejtu.

"Daleko je sunce, što se kaže, ko zna šta sve može da se desi narednih meseci, ali uopšte ne smatram nemogućim da imamo više od jednog predstavnika na Fajnal-ejtu. Radnički ima zanimljive protivnike u svojoj grupi, Zvezda određenu šansu u njenoj... Hajde da se poslužim meteorološkim terminima - trenutna prognoza je oblačno vreme, ali u ovom trenutku ne možemo da znamo da li će iz tih oblaka pasti kiša ili će se probiti sunce kroz njih. Za sada je najvažnije da imamo više učesnika Lige šampiona nego drugi i da će tako napravljeni i ambiciozni, jako podići kvalitet i konkurentnost našeg prvenstva, odnosno stabilizovati vaterpolo u Srbiji. Ovo je praznik za naš sport".

Izabranici Vladimira Vujasinovića krenuće evropski put danas srpskim derbijem protiv Radnikog na bazenu "11. april", dok Crvenu zvezdu prvi izazov u Grupi B očekuje sutra protiv Špandaua od 20 časova na plivalištu "25. maj". Iako je Novi Beograd na papiru dominantan u konkurenciji srpskih klubova, Savić smatra da mu prvo mesto u domaćem takmičenju nije zagarantovano.

"Novi Beograd ima sjajan tim na papiru, praćen ogromnim očekivanjima samog kluba, ali i okoline. Samo, pogrešno bi bilo unapred ga proglasiti šampionom, što zbog njega samog, što zbog ostalih ekipa. Umesto da se žuri sa prognozama i pravi pritisak na igrače i trenera, treba ih ostaviti na miru , jer oni sami i uprava kluba najbolje znaju šta žele i sa kakvim problemima bi se mogli susresti, odnosno šta im valja činiti. Takođe, ne smeju se potceniti odličan sastav Radničkog, izuzetan tim Partizana, pa ni Šabac, Vojvodina, Valis..."

Oštra konkurencija kod Savića budi zadovoljstvo i iz perspektive selektora.

"To je izuzetna stvar. Ranijih godina bili smo hendikepirani u odnosu na naše najveće rivale u borbi za titule, pošto nam je 95 odsto A reprezentativaca bilo u inostranstvu, pa nismo mogli da ih okupimo na vikend pripremama u takičarskim pauzama. Sada, kada mi ih je toliko pred nosom, imao bih prostora za česte mini-pripreme, mnogo pre 3. januara kada ću prvi put okupiti selekciju posle Igara u Tokiju, da LEN nije smislio katastrofalan kalendar takmičenja. Moderan sport se sveo na hleba, igara i krvi,ali ovo što se radi vaterpolistima nema nigde. Samo mi imamo završni turnir sa osam ekipa od 16 učesnika. Samo kod nas je nagrada za evropsku titulu manja od klupskih troškova učesnika. Samo kod nas LEN traži organizatorima vodećih događaja da svoje bazene brendiraju sponzorima. Samo kod nas nema pristupa zaradi od ulaznica i TV prava. Igrači se ništa ne pitaju, još nemaju zdravstveo osiguranje u slučaju povrede i pauze".

Iako je povratak brojnih igrača u domovinu pozitivna stvar za domaći vaterpolo još postoje brojne prepreke.

"Klubovi ne mogu finansijski da profitiraju, ali mladi igrači mogu da nauče uz svoje vrsne kolege i stiču iskustvo kroz jake utakmice. Međutim, treneri nemaju vremena da rade sa njima koliko bi voleli, baš zbog onog zgusnutog rasporeda. Jedina pozitivnost u toj opštoj LEN i FINA negativnosti je to što će selekcije biti na okupu do 1. aprila do 31. maja, zbog toga što na proleće imamo prvenstvo Evrope, a krajem leta Svetsko prvenstvo, pa će treneri moći tada da im se više posvete", kazao je Savić.

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Vaterpolo,   Crvena Zvezda

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Dejan Savić: Sport se sveo na hleba, igara i krvi

Izvor: Danas, 26.Okt.2021

Prošle i pretprošle sezone, zemlja višestrukih olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona u vaterpolu, na sopstvenu bruku i sramotu, nije imala nikog svog u Ligi šampiona, da bi ove "poslala" čak tri kluba u borbu za kontinentalnu titulu - Novi Beograd, Radnički, Crvenu zvezdu - s čim ne mogu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.