Ikodinović i dalje u teškom stanju

Izvor: Blic, 29.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikodinović i dalje u teškom stanju

NOVI SAD - Proslavljeni vaterpolo reprezentativac, teško povređen u petak uveče u saobraćajnoj nesreći na magistrali Novi Sad - Zrenjanin, i juče je nastavio borbu za život. Pod budnim okom lekara, na odeljenju intenzivne nege, nastavljena je serija pregleda slavnog vaterpoliste, a jedna od kontrola zahtevala je i ponovnu intervenciju u operacionoj sali pod nadzorom vaskularnog hirurga i ortopeda.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Koliko će mladom vaterpolisti trebati snage da se izbori za život, najbolje svedoči podatak da trenutno nije poznato ni kada će lekari početi da daju prve prognoze o njegovom stanju.

Ikodinović je i juče, dva dana nakon što je svojom „jamahom" u blizini Kaća, zbog neprilagođene brzine, naleteo na „juga", bio u operacionoj sali, gde ga je pregledao tim lekara. I prethodne noći od 19.10 do 23 sata lekari su izvodili hiruršku intervenciju, za koju se pokazalo da je neophodna nakon detaljnog snimanja i dijagnostike urađene tokom dana. Pa ipak, i pored detaljnog pregleda, kakvi će se ponavljati i narednih dana, lekari su mogli samo da kažu da je njegovo stanje nepromenjeno. A to znači da, iako se trenutno njegovo stanje može opisati kao stabilno, njegove povrede su opasne po život, pa se borba nastavlja iz sata u sat. Čak je i prognoze, kažu lekari, nemoguće davati, jer u ovoj situaciji moguća su i poboljšanja, ali, nažalost, i pogoršanja. Trenutno, lekari se bore da stanje ostane stabilno i da se ne dogodi nijedna moguća komplikacija. Kako saznajemo, tokom dana Ikodinović je pregledan i u sali za previjanje, a nakon toga bili su planirani i dodatni kontrolni pregledi: ultrazvuk stomaka i grudnog koša. Stanje mladog vaterpoliste, kako saznajemo, prate najbolji lekari Kliničkog centra Vojvodine, a u dijagnostici i merenju vitalnih funkcija koristi se najmodernija oprema. Iako je Ikodinović zadobio i prelom desne nadlaktice, razderotine na nogama, nezvanično se moglo saznati da najviše razloga za zabrinutost daju povrede krvnih sudova i živaca desne ruke. Lekari, kako je juče izjavio načelnik urgentne hirurgije Zoran Đermanov, čine sve što je u njihovoj mogućnosti da „spasu teško povređenu desnu ruku". Ali, naglašavaju lekari, najveća trenutna briga su njegov život i opšte zdravstveno stanje.

- Pacijent je danas ponovo bio u operacionoj sali, jer je bio neophodan pregled nakon složenih intervencija koje su urađane. Pregledali su ga vaskularni lekar i ortoped. Stabilan je, ali još uvek se nalazi na aparatima i još uvek smatramo da je stanje kritično. Iako svi priželjkujemo potpuni oporavak, za sada je jako nezahvalno davati bilo kakve prognoze i pitanje je kada ćemo uopšte moći da ih damo. Mi činimo sve, a ostalo zavisi od njegove snage - rekao je načelnik urgentne hirurgije Zoran Đermanov.

Dok je Ikodinović bio na seriji važnih pregleda, njegovi rođaci i prijatelji jutro su ponovo dočekali na stepenicama pred ulazom na odeljenje intenzivne nege. Supruga Nataša Bekvalac, njen otac Dragoljub Bekvalac, Danilovljeve majka i sestra pomno su pratili svaki izveštaj i izlazak lekara. Jer na odeljenje i u sobu gde leži Ikodinović pristup ima samo najuža rodbina, u ovom slučaju njegova supruga Nataša i otac. Pred vratima odeljenja urgentne klinike, nakon treninga na Banjici, bez obzira na put na prvenstvo koje ih čeka, okupili su se i članovi reprezentacije: Denis Šefik, Dejan Savić, trener Dejan Jovović.

Dvadesetak ljudi, na čijim licima bukvalno piše koliko su zabrinuti za svog prijatelja, neprekidno je boravilo pred vratima Intenzivne nege, kao i u paviljonu koji spaja intenzivnu sa zgradom ortopedske hirurgije. Prijatelji i poznanici trudili su se da svojim telima zaklone Natašu, njenu i Danilovu porodicu od novinara i radoznalaca koji su bili okupljeni na nekoliko desetina metara. Danilovi roditelji sedeli su okrenuti leđima kamerama.

Sama Nataša u nekoliko navrata tražila je utehu kod svog oca, koji je dežurao nedaleko od nje, iščekujući vesti sa pregleda. Bolnički krug oni su napustili samo na sat vremena, u vreme poseta. Nakon kratke konsultacije sa lekarom u zgradi klinike, Nataša, koja se do tada trudila da se drži, napustila je oko 15 sati krug Kliničkog centra uplakana, držeći oca pod ruku. Tek nekolicina prijatelja ostala je pred vratima klinike u razgovoru sa medicinskim tehničarima i lekarima. Nakon što su posete završene, rođaci i prijatelji ponovo su se okupili pred vratima bolnice.

Tehnički pregled

Motor „Jamaha", koji je vozio Ikodinović u vreme sudara, i „jugo", u koga je udario otpozadi, smešteni su u Gradskom saobraćajnom preduzeću, gde se rade vanredni tehnički pregledi. Koliko je sudar u blizini Kaća bio težak, najbolje pokazuje upravo stanje ova dva vozila: motoru je otpao prednji točak i gotovo je uništen, kao i zadnji deo „juga"

Vozač „juga" na kućnom lečenju

Vozač „juga" Perica D. (25) u sudaru je zadobio lake telesne povrede - rasekotine na levoj ruci, udarac u stomak. Nakon detaljne dijagnostike i ukazane prve pomoći, on je pušten na kućno lečenje.

Sud merodovan za utvrđivanje krivice

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja saopštio je da oštećenja na automobilu marke „jugo", koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je teško povređen reprezentativac Danilo Ikodinović, ukazuju da je taj automobil iznenada ušao u putanju kretanja motocikla kojim je upravljao srpski vaterpolista.

- Motocikl kojim je upravljao Ikodinović nije udario u zadnji deo tog auta nego u njegovu levu stranu, u deo koji je bliži zadnjem delu vozila i to bi moglo ukazati na to da je vozač „juga" iznenada ušao u putanju motocikla - navodi se u saopštenju. Komitet, međutim, navodi da način nastanka i krivicu za saobraćajnu nezgodu utvrđuje isključivo sud po propisanom postupku.

Privatno obezbeđenje

Izjava ni juče nije bilo, a oko 14 sati od novinara, fotoreportera i snimatelja, a bile su prisutne redakcije iz Novog Sada, Beograda, pa i iz Crne Gore, gde Danilo trenutno igra, zatraženo je i da prestanu sa fotografisanjem. Povod da jedan od bliskih prijatelja porodice priđe novinarima bio je pokušaj jednog od novosadskih snimatelja da snimi Danilovu majku.

- Molim vas, nemojte nas fotografisati. Zar treba njegova (Danilova) majka da ode zato što je neko drži na objektivu? Teško nam je svima, znamo da cela Srbija, ceo svet žali. Sačekajte da se završi borba za život, još dan, dva, tri - rekao je kroz raspravu sa okupljenim novinarima. Uveravanja da redakcije imaju najbolje namere, nisu dale rezultat. Nekoliko minuta kasnije pozvao je i privatno obezbeđenje „Štit". Nakon kraćeg razgovora, obezbeđenje je prišlo novinarima i ljubazno ih zamolilo da prestanu sa fotografisanjem. Novinari, koji su svoje aparate i kamere povukli i nakon prve opomene, nastavili su mirno da stoje na istom mestu.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Najbolji lekari se bore za život Danila Ikodinovića

Izvor: 24sata, 30.Jun.2008, 02:37

Zdravstveno stanje reprezentativnog vaterpoliste Danila Ikodinovića, koji je za vikend teško povređen u saobraćajnoj nezgodi na putu Novi Sad – Zrenjanin donekle je poboljšano, ali borba za njegov život i dalje traje. Prema rečima dr Zorana Đermanova, načelnika Urgentne hirurgije u novosadskom...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.