Vašington tuži Google i Facebook zbog političkih oglasa

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Jun.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington tuži Google i Facebook zbog političkih oglasa

Američka savezna država Vašington najavila je tužbu protiv Googlea i Facebooka koje krivi za kršenje lokalnog zakona o političkom oglašavanju.

U zakonu stoji da subjekti koji prodaju oglasni prostor za političke poruke, kao što su to činila dva tehnološka giganta, moraju „sačuvati informacije o onima koji su ih zakupili“ i javno ih objaviti, stoji u saopšrenju saveznog advokata Boba Fergusona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<
Država Vašingon, čiji je glavni grad Sijetl, optužuje Google i Apple da to ne čine već nekoliko godina.

Izborni kandidati i političke grupacije su tim kompanijama platili oko 3,4 miliona dolara u zadnjih deset godina, tvrdi Ferguson.

Zakon se „odnosi na sve, bilo da je reč o malim gradskim novinama ili velikim kompanijama„, dodao je advokat, istaknuvši kako stanovnici „imaju pravo da znaju ko je platio političke oglase„.

Facebook i Google su već obećali transparentnost i otkrivanje ko finansira takve objave, kao i da će učiniti dostupnim arhive o tom predmetu.

Alati koje implementiramo postavljaju nove standarde za online oglašavanje„, komentarisao je Rob Leathern iz Facebooka za agenciju AFP.

Ferguson je „pokrenuo važna pitanja i mi ćemo to što pre rešiti„, dodao je predstavnik Facebook-a.

Glasnogovornik Google-a je AFP-u rekao da je ta grupacija „u potpunosti predana transparentnosti i objavi informacija o političkom oglašavanju„.

Trenutno proveravamo žalbu i sarađujemo s kancelarijom advokata„.

Izvor: Agencije
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.