Sukob pristalica i protivnika vlade u Jemenu

Izvor: Studio B, 03.Feb.2011, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob pristalica i protivnika vlade u Jemenu

Više desetina hiljada protivnika i pristalica jemenskog predsednika na kratko se danas sukobilo na demonstracijama u glavnom gradu Sani.

Tuču i bacanje kamenica na rivalske demonstrane prekinula je policija razdvojivši dve strane, a u sukobu nije bilo povređenih.

Ovi sukobi ukazuju na duboke podele u državi koju administracija u Vašingtonu smatra jednim od ključnih partnera u borbi protiv islamskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ekstremizma, ocenjuje agencija AP.

Protesti u Egiptu i Tunisu inspirisali su jemensku opoziciju koja je u prestonici i drugim gradovima organizovala proteste s do sada nezabeležnim brojem učesnika, zahtevajući odlazak dugogodišnjeg predsednika Alija Abduleha Saleha.

"Trideset godina obećanja i trideset godina laži", pisalo je na jednoj paroli, dok su demonstranti uzvikivali: "Dole, dole režim".

Procenjuje se da je na antivladinim demonstracijama bilo nekoliko desetina hiljada učesnika, dok je pristalica režima bilo manje, a među njima je bilo i zaposlenih u državnim službama.

Saleh je juče pokušao da ublaži proteste obećanjem da se neće ponovo kandidovati pošto mu mandat istekne 2013. godine i da neće dozvoliti da ga nasledi sin.

Demonstranti su međutim poručili da ne veruju Salehu i zahtevali da odmah siđe s vlasti.

Dok su SAD oštro reagovale u slučaju Egipta, oprezno su pozdravile obećanja o reformama u Jemenu. Portparol Stejt departmenta je pozdravio Salehovu "pozitivnu izjavu".

Saleh se smatra sve značajnijim partnerom SAD, pošto je dozvolio napade bespilotnih letelica na al-Kaidu u toj zemlji, a pojačao je saradnju u borbi protiv terorizma. Njegova vlada je suočena i sa secesionističkim pokretom na jugu i pobunjenicima na severu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Političko prepucavanje kamenicama i u Jemenu

Izvor: Mondo, 03.Feb.2011

Više desetina hiljada protivnika i pristalica jemenskog predsednika na kratko se danas sukobilo na demonstracijama u Sani kojima se traži smena u vladi.

Nastavak na Mondo...

Situacija u Egiptu ostaje napeta

Izvor: Vostok.rs, 04.Feb.2011, 10:36

04.02.2011. - Okršaji pristalica Mubaraka i opozicije..Situacija u Egiptu ostaje napeta. U okršajima pristalica i protivnika režima predsednika Hosni Mubaraka stradale su desetine stranih novinara koji prenose vesti iz te zemlje. Privođeni su, hapšeni i napadani snimatelji i reporteri iz Rusije,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.