Ruski odgovor: Evropa može da bude lišena ruskog tržišta

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2014, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski odgovor: Evropa može da bude lišena ruskog tržišta

10.08.2014. -

Evropa je završila prvu radnu nedelju avgusta sa uzvratnim spiskom sankcija Rusije u rukam ai sa stotinama hiljada ljutih farmera, po kojima će se ruski prehrambeni embargo od 7. avgusta udariti u prvom redu. I koji odbijaju da shvate zašto Brisel na njihov račun isponjava želje Vašingtona da se kazni moskva za njen „ukrajinski kurs“.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskva je zabranila isporuke mesa, ribe, voća i povrća, mleka, sira i kobasica iz zemalja EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške u trajanju od godinu dana. Već 8. avgusta je postalo jasno da su sankcije mnogo oštrije nego što se očekivalo.

Troškovi će se izračunavati u milijardama. Prema preciziranim proračunima Evropske komisije, „anti-sankcije“ Moskve dotaći će evropski prehrambeni i poljoprivredni sektor u vrednosti od 12 milijardi evra. O nameri da zatraži kompenzacije već je izjavila Finska, Poljska, sve baltičke zemlje, Bugarska, Grčka, Rumunija. Ali evropski komesar za trgovinu Karel De Giht je upozorio da Evropska komisija poseduje fond od svega 400 miliona evra za kompenzaciju evropskim agrarima. A šef ECB Mario Dragi je dodao da je teško oceniti posledice po ekonomiju zone evra u datom trenutku, ali ekonomski napredak u EU će sigurno biti usporen.

Sada se može do mile volje igrati ciframa: ko i koliko će u Evropi izgubiti od ruskog embarga, kaže analitičar Instituta za međunarodnu ekonomiju i odnose Vladimir Olenčenko. Mnogo je strašnije drugo: to o čemu sada u EU više vole da ne govore je budućnost evropskih izvoznika, ističe Olenčenko.

- Oni se lišavaju tržišta u perspektivi. Danas su oni spremni da nam nešto prodaju, a mi ne uzimamo. Sutra toga više neće biti. Sankcije nisu neka njiva koja se odmara od useva. Ovo tržište će biti zauzeto. Nije važno ko će na njega doći: Belorusi, Brazilci ili Iranci. Zainteresovanih već ima mnogo.

U agrarnom sektoru EU sa zabrinutošću prate saopštenja iz Moskve o tome da su ruski rijelteri već započeli pregovore o zameni evropske korpe jelom iz zemalja koje ne podležu sankcijama. Voće i povrće će Rusija sada kupovati od Turske, Argentine, Jermenije, Egipta, Maroka, Čilea, Kine, Uzbekistana i Azarbejdžana. Meso i mesne proizvode u Brazilu, Urugvaju, Paragvaju, Argentini i Belorusiji.

Što se tiče samih ruskih proizvođača, u agrarno-industrijskom lobiju Rusije na aktualne sankcije gledaju mal te ne kao na univerzalni lek od svih nevolja i čak se nadaju da će Evropa ostati u stanju „vašingtonske hipnoze“ i da se neće predomisliti i početi da povlači sopstvene sankcije protiv Moskve. Ruske proizvođače ove godine u bukvalnom smislu reanimiraju, kaže član komiteta Državne dume za agrarna pitanja Aleksandar Bogomaz.

- Smatram da ako Evropa „izgubi“ za izvoz ovu godinu sakncija, ona će izgubiti rusko tržište. Zato što će upravo ova godina dati našim poljoprivrednim proizvođačima vreme neophodno za razvij i sticanje sigurnosti u sutrašnjicu.

I pre ili kasnije Brisel će morati da sedne za pregovarački sto sa Moskvom, smatra profesor Oksforskog univerziteta Piter Openhajmer.

- Treba da prođe neki period, neko vreme da se umire svi nervi. Da ljudi počnu razumno da misle, a ne rezignirano, od negodovanja i od želje za osvetom. Treba da svi mirno sednu, promisle i vrate se razumnim pregovorima. Dalji pregovori, naravno, neće se održati sutra ili prekosutra. Ali najmanje za pola godine ili godinu oni će početi.

Mere Rusije su prinudne, zaštitne, ali kako je dao do znanja premijer Dmitrij Medvedev, Moskva je spremna na ekonomsku konfrontaciju koju joj nameću SAD i EU. Mi smo potencijalno spremni da uvedemo zaštitne mere u avionskoj industriji, brodogradnji, automobilskoj industriji i drugim granama, ali radićemo to osmišljeno, izjavio je Dmitrij Medvedev. Ako se embargo proširi na još te tri oblasti, gubici EU će se izračunavati u ciframa od nekoliko desetina milijardi evra godišnje.

Andrej Fedjašin,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.