RT: Novi predsednik Predstavničkog doma SAD neće ništa promeniti – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2023, 10:14

RT: Novi predsednik Predstavničkog doma SAD neće ništa promeniti – Kremlj

Novi predsednik Predstavničkog doma teško da će uticati na spoljnu politiku Vašingtona, posebno kada je reč o Ukrajini, izjavio je u četvrtak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovi komentari su usledili dan nakon što je republikanac Majk Džonson, koji je smatran „ukrajinskim skeptikom“, preuzeo ulogu.
„Ne, ne mislim tako“, izjavio je Peskov, nakon pitanja da li će se politika Sjedinjenih Država možda promeniti kao rezultat rekonstrukcije. Džonson se pojavio kao dosledni protivnik američke pomoći Kijevu, izazivajući kritike sa obe strane. Ukupno 220 republikanaca u Predstavničkom domu dalo je podršku Džonsonu tokom glasanja u sredu, a nijedna demokrata nije podržala njegovu kandidaturu. Novi predsednik Predstavničkog doma ranije je glasao protiv dva paketa pomoći Ukrajini i izrazio zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe američkih sredstava od strane Kijeva. Zakonodavac je takođe doveo u pitanje da li je Ukrajina bila „potpuno otvorena i transparentna u pogledu korišćenja ove ogromne količine resursa poreskih obveznika“. Džonson je nepokolebljivi pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, jer se protivio izbornim rezultatima 2020, prema kojima je demokrata Džo Bajden dobio najviše glasova ikada u istoriji SAD. Odnosi između Moskve i Vašingtona pali su na istorijski minimum usled sukoba između Rusije i Ukrajine, u kojem su SAD stale na stranu Kijeva. SAD su obećale oko 45 milijardi dolara u oružju i vojnoj pomoći Ukrajini od početka sukoba, dok su predvodile velike sankcije Rusiji. U aprilu je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio da su odnosi između dve nacije u suštini „razoreni“ i da se mogu opisati samo kao „urušeni“. On je za to okrivio Ameriku, pozivajući SAD da „preispitaju” svoj „destruktivni” kurs prema Rusiji. Kasnije tog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin je takođe prokomentarisao ono što je opisao kao „duboku krizu“ u odnosima između Moskve i Vašingtona. Predsednik je izjavio da je američka politika podrške „revolucijama u boji“, uključujući puč na Majdanu 2014. u Kijevu, bila ono što ju je dovelo u sukob sa Rusijom. Moskva je uvek nastojala da svoje odnose sa SAD gradi na principima ravnopravnosti i nemešanja u unutrašnje stvari, izjavio je tada, dodajući da će Rusija to činiti i u budućnosti.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.