Diplomatski rat Vašingtona i Moskve zbog smrti ruskog dečaka kog su usvojili Amerikanci

Izvor: Blic, 28.Feb.2013, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski rat Vašingtona i Moskve zbog smrti ruskog dečaka kog su usvojili Amerikanci

Smrt Maksa Šatoa, trogodišnjaka kojeg je američki bračni par usvojio iz jednog ruskog sirotišta, pokrenula je svojevrsni diplomatski rat između Vašingtona i Moskve. Američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfaul upozorio je tamošnju javnost i političare da u slučaju smrti malog Maksa “ne treba senzacionalistički iskorišćavati ljudsku tragediju". Bračni par Loru i Alana Šatoa, koji su usvojili dečaka, neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvaničnici u Rusiji su optužili za njegovu smrt. Smrt dečaka u središtu diplomatskog sukoba velikih sila: Maks Šato

Ruski zvaničnici i poslanici su u međuvremenu potezali ovaj slučaj kada je trebalo opravdati nedavno usvojenu odluku o zabrani usvajanja ruske dece u SAD. Među njima je bio i zaštitnik prava dece Pavel Astahov.

U blogu postavljenom u petak, ambasador SAD u Moskvi Mekfaul kaže da je “uznemiren zbog brojnih pitanja koja su se oko ove tragične smrti pokrenula”, kao i zbog načina na koji neki ruski komentatori prikazuju SAD i njegove diplomate.

Lora i Alan Šato, Amerikanci koji su usvojili Maksa

Mekfaul dodaje da je “tužan i pogođen” činjenicom da je 20 ruske dece koja su tokom proteklih 20 godina usvojena u SAD umrlo ili nastradalo, ali i da je istovremeno ponosan što je više od 60.000 druge dece koja su iz Rusije usvojena u SAD u istom periodu “dobilo mogućnost da uživa u životu s roditeljima koji ih vole, u novim porodicama, i u bezbroj mogućnosti koje Amerika nudi”.

Pored toga, ambasador dodaje i da je u SAD još uvek na snazi princip da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv, te da bi umesto senzacionalističkog iskorišćavanja ljudske tragedije u političke svrhe, dve zemlje trebalo profesionalno da sarađuju na razjašnajvanju ovog, kao i mnogih drugih pitanja.

Ruski zaštitinik prava dece Pavel Astahov jedan je od ruskih funkcionera koji su usvojitelje ruskog dečaka optužili za njegovu smrt

Vest o smrti malog Maksa Šatoa, odnosno Maksima Kuzmina, izazvala je gnevne reakcije u Rusiji, tamošnji funkcioneri su u više navrata ogorčeno saopštavali da postoje indicije da je dečak surovo zlostavljan i tučen, a istražni komitet je u sredu otvorio i istragu pod sumnjom za ubistvo u ovom slučaju.

Već ranije ove nedelje ruski komesar za zaštitu dece je, međutim, na Tviteru saopštio da je Maksa Šatoa ubila njegova usvoijteljka Laura Šato.

Kuća Maksove biološke majke Julije Kuzmine u mestu Gdov, 700 km od Moskve

Rusija je počekom januara ove godine zabranila usvajanje svoje dece u SAD, reagujući time na američki zakon poznat kao Zakon Magnickog - kojim se stavljaju na crnu listu ruski funkcioneri optuženi za zloupotebu svojih prava. Zakon je nazvan po ruskom advokatu i borcu protiv korupcije Sergeju Magnickom, čija je smrt u zatvoru u Rusiji postala simbol borbe protiv korupcije u ovoj zemlji i zatrovala odnose između Rusije i SAD.

Samo u 2011. u inostranstvo je usvojeno 3.400 ruske dece, od čega više od dve trećine u SAD, dok su tokom protekle dve decenije Amerikanci usvojili više od 60.000 malih Rusa.

VIDEO > Diplomatski rat Rusije i Amerike zbog smrti usvojenog dečaka:

Povezane vesti: Vlast u Rusiji: Britanski i francuski homoseksualci neće imati našu decu Medvedev uveren da se poslovna klima neće menjati zbog "zakona Magnitski" Komesar: Pojedina ruska deca moći će da budu usvojena u SAD U Rusiji stupio na snagu sporni zakon o usvajanju dece Putin potpisao sporni zakon, sud oslobodio jedinog optuženog

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.