Uručen najoštriji demarš albanskom ambasadoru

Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručen najoštriji demarš albanskom ambasadoru

BEOGRAD – Ambasadoru Albanije u Beogradu Iljiru Bočki danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručen najoštriji demarš povodom velikoalbanskih provokacija tokom jučerašnje fudbalske utakmice između Srbije i Albanije.

„Ministarstvo spoljnih poslova smatra da ovakvi, očigledno brižljivo planirani incidenti, kakav je prelet bespilotne letelice sa zastavom „velike Albanije” iznad terena na kome se odigrava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fudbalska utakmica visokog rizika, ozbiljno narušavaju napore da se izgradi odnos poverenja i saradnje u regionu”, navedeno je u saopštenju MSP.

Srbija predano radi na negovanju dobrih odnosa sa susedima, od kojih očekuje isti takav pristup, i neće tolerisati ovakve provokacije, upozorilo je MSP.

„Albanskom ambasadoru predočeno je da Srbija očekuje od albanskih zvaničnika jasnu osudu sinoćnih incidenata, što bi bio prvi, neophodan korak ka prevazilaženju problema”, piše u saopštenju.

MSP je prethodno nazvalo incident „smišljenom i unapred planiranom provokacijom”.

„Puštanje bespilotne letelice sa zastavom „velike Albanije”, na kojoj je prikazana teritorija koja obuhvata delove ne samo Srbije, već i Grčke, Crne Gore i Makedonije, dosad je nezabeležena provokacija na fudbalskim terenima i moralo je biti planirano unapred, tako da ne može biti reči o spontanom izgredu huligana”, navedeno je u ranije izdatom saopštenju MSP.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da okupljanja u albanskim sredinama nakon sinoćnog incidenta svakako ne doprinose smirivanju tenzija, vec samo, pogotovo na Kosovu i Metohiji, stvaraju atmosferu straha, koja, po ko zna koji put, šalje poruku pripadnicima nevećinskog naroda da nisu dobrodošli.

„Srbija ne može snositi odgovornost za neodgovorne provokacije albanskih gostiju, i nastaviće da radi na razvijanju dobrosusedskih odnosa, za koje veruje da su jedini put za prevazilaženje potencijalnih problema”, poručio je Dačić.

On je najavio da će biti preduzete sve mere kako bi međunarodni partneri bili upoznati sa svim aspektima slučaja i kako bi se još jednom zatražila primena jednakih standarda za sve.

MSP je izrazilo zahvalnost onim članovima nacionalnog tima koji su smirivali situaciju na terenu, tako braneći i na najbolji način promovišući vrednosti za koje se Srbija zalaže, piše u saopštenju.

Tanjug

objavljeno: 15.10.2014.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.