Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U naredne dve nedelje odluka o izručenju Morine

Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije zbog incidenta sa dronom na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, tražio je politički azil, što bi moglo da mu omogući da izbegne izručenje. Kako N1 saznaje, Vrhovni Sud u Zagrebu u naredne dve nedelje odlučiće da li će Morina biti izručen Srbiji.

Izvor: N1

Dron sa zastavom Velike Albanije - tenzije sa Partizanovog stadiona u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Beogradu, skoro tri godine kasnije, preneo je i na ceo region.

Pošto je Županijski sud u Dubrovniku utvrdio da postoje svi preduslovi za izručenje Ismaila Morine, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru, čeka se i na odluku Vrhovnog suda u Zagrebu.

"To su hitni predmeti, to nama Vrhovni sud reši u roku 15 ili mesec dana. Ukoliko to rešenje bude pravomoćno, celi spis ide ministru pravosuđa, koji odlučuje o izručenju", izjavio je portparol Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav.

Pred Višim sudom u Beogradu protiv Morine se, u njegovom odsustvu, vodi postupak za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti. On može da bude osuđen na tri godine, kolika je zaprećena kazna u ovim slučajevima.

Iako ne veruje da će biti izručen, njegov advokat ima spremnu odbranu.

"Delo koje mu se stavlja na teret nije kazneno delo budući da nisu nastali nikakvi neredi i nikakva netrpeljivost među etničkim zajednicama, a propust se dogodio od strane organizatora, jer nije sprečio srpske huligane da uđu na teren i izazovu nered", kaže Darko Butigan.

Stručnjaci za međunarodno pravo kažu da pitanje da li će Morina biti izručen nije samo pravno, već i političko.

"Srbija treba da da sve garancije koje postoje da bi se tom čoveku sudilo na način koji je garantovan evropskom konvencijom o ljudskim pravima i ne samo sudilo, nego bi mu se garantovala apsolutna bezbednost i zaštita njegove ličnosti i života ukoliko bi vreme koje proveo ovde eventualno proveo u pritvorskoj jedinici", objašnjava advokat za međunarodno pravo Aleksandar Popović.

O ovom slučaju zasad se oglasio albanski ministar pravde koji je pozvao svog hrvatskog kolegu da ne izruči Morinu, a u nedelju je Fudbalski savez Albanije najavio žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Predsednik Srbije kaže da on neće ni sa kim pregovarati kada su u pitanju počinioci krivičnih dela.

"Mi čekamo, mi smo svoj posao obavili i čekamo, mi smo već sve uradili što je trebalo da uradimo". rekao je Aleksandar Vučić.

Morini bi se osim u Srbiji, za puštanje drona, moglo suditi i u Albaniji - međutim, Albanija nije zatražila njegovo izručenje.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Čeka se odluka Vrhovnog suda Hrvatske o izručenju Morine

Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2017

Kako N1 saznaje, Vrhovni Sud u Zagrebu u naredne dve nedelje odlučiće da li će Ismail Morina, koji je pustio dron sa zastavom "Velike Albanije" u Beogradu, biti izručen Srbiji...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.