Popov: Napadi na pekare su bili organizovani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popov: Napadi na pekare su bili organizovani

"Napadi na pekare su opasna igra i nisu bili spontani već se sasvim izvesno su bili organizovani, te da je odnekud došlo naređenje da se to uradi kako bi smo navodno povratili dostojanstvo koje nam je oduzeto onim dronom sa zastavom iznad stadiona za vreme utakmice između Srbije i Albanije. To pokazuje i činjenica da je to divljanje trajalo tri dana, a gotovo da niko ništa nije preduzimao. Pa vlasnik pekare "Evropa" je tražio zaštitu od policije i nije je dobio. A setimo se da je Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sad pre nekoliko meseci dobio 200 novih policajaca kako bi grad bio bezbedniji", istakao je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

On je u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine rekao da nije slučajno što su se ovi incidenti dogodili u višenacionalnoj Vojvodini.

"Neko je hteo da nam lupi šamar kako bi mogao da kaže da nisu baš u Vojvodini tako tolerantni kako se predstavljaju. Stvar je u tome da se ne može se reći da su međunacionalni odnosi ove godine lošiji nego prethodne. Ovakve stvari se dešavaju ciklično onda kada neko proceni da to treba da se desi", ocenio je Popov.

Dodaje da u Srbiji postoje ekstremističke grupe koje stvaraju neke službe i neke stranke kako bi im bele udarna pesnica.

"Neko stoji iza toga. Tu je narastajuća opasnost, da neko može da ih opet upotrebi. Treba reći i to da je neko u policiji namerno hteo da te incidente previdi, kako bismo se revanširali za onaj dron, pa tek onda da stupi na teren pravna država. Sve je ovo jedna velika parada za javnost", rekao je Popov.

Komentarišući podatak da je na današnjem skupu protiv fašizma u Novom Sadu okupilo oko 1.000 ljudi, Popov je istakao da ima drugih načina na da se iskaže protest .

"pratili smo to, ljudi su svoju ogorčenost u velikom broju iskazali i na društvenim mrežama. Ipak, ima i onih koji više ne veruju će se išta promeniti. Poruka sa ovog skupa Albancima je da mi nismo svi takvi kakvi neki žele da nas predstave. Poruka Vojvođanima je da se takve stvari ne dopuste jer mi nismo takvi. I, napokon, poruka vlasti je da rade posao za koji ih građani plaćaju. Vlast treba da napravi pravnu državu i da institucije funkcionišu", kaže Popov.

Ocenjuje da je problem i u tome što su oni koji su uhapšeni zbog lupanja pekara okrivljeni za uništavanje imovine, a ne za širenje nacionale i verske mržnje.

"Ovo je zapaljiva situacija, a tome su na neki način doprineli i predstavnici vlasti koji su izjavljivali da su nas onim dronom ponizili i kao državu i kao narod. Pa kakve veze ima onaj pekar i Somboru ili Novom Sadu, sa tim dronom", rekao je Popov, dodajući da je sve ovo dobro došlo nekima da se skrene pažnja sa svih bitnih problema u državi od smanjenja plata do štrajka advokata i prosvetara.

Komentarišući činjenicu da je danas, iako se govorilo o njenom odlaganju, ipak održana regionalna konferencija ministara spoljnih poslova koja je održana u Beogradu, na kojoj je bio i šef diplomatije Kosova, Popov smatra da je "Brisel povukao za uši i jedne i druge i rekao da moraju da stvari dovedu u normalu".

"Ovaj skup je ustvari priprema za dolazak Edija Rame u Beograd. Sada je dakle sasvim izvesno da će na kraju svega, biti uspostavljeni nekakvi odnosi između Beograda i Prištine. Ti odnosi sa Briselskim pregovorima poprilično odmakli od embrionalne faze. Posetu Edija Rame treba tretirati kao posetu komšije koji može doprineti normalizaciji situacije. Ako on može doprineti tome da se odnosi Srbije i Albanije podignu na viši nivo, njegova poseta je više nego dobrodošla", zaključio je Popov.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Popov: Napadi na pekare su bili organizovani

Izvor: Blic, 23.Okt.2014

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je večeras da napadi na pekare u Vojvodini nisu bili spontani već organizovani i naređeni, kako bi se navodno povratilo dostojanstvo oduzeto incidentom na utakmici između Srbije i Albanije...To je pokazala i činjenica da je "divljanje trajalo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.