Albanski ambasador novinarima podelio srpski demarš

Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski ambasador novinarima podelio srpski demarš

BEOGRAD – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je najoštriji protest albanskom resornom Ministarstvu povodom događaja na utakmici Srbija-Albanija i „neprimerenog ličnog angažovanja” ambasadora Albanije Iljira Bočke, navedeno je u dokumentu, koji je Bočka podelio novinarima, navodeći da je u pitanju kopija demarša.

„Incidenti počinju na aerodromu 'Nikola Tesla' u Beogradu, neprimerenim ličnim angažovanjem ambasadora Republike Albanije u Beogradu Iljira Bočke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je insistirao da se propusti veći broj albanskih državljana, navodno biznismena i novinara, suprotno ranije postignutom dogovoru UEFA i nacionalnih fudbalskih saveza”, piše u dokumentu podeljenom na sinoćnoj konferenciji za štampu u ambasadi Albanije.

„Želimo da istaknemo da su izlaženje u susret zahtevima iz ambasade Republike Albanije u Beogradu, kao i urgencijama iz Ministarstva inostranih poslova Republike Albanije, kooperativnost i gostoprimistvo Republike Srbije na najgrublji način zloupotrebljeni.„

Umesto da albanska strana preuzme odgovorost za ovu grupu i ne dozvoli bilo kakve incidente, postoje indicije koje ukazuju na umešanost upravo ove grupe u incident neprihvatljive promocije projekta „velike Albanije”, navelo je MSP prema podeljenom dokumentu.

U navodnom demaršu je ocenjeno da se ne radi o huliganskom ispadu navijača, već o dobro organizovanom i unapred osmišljenom aktu.

„Sve ovo dovodi u sumnju deklarativno zalaganje Republike Albanije za jačanje regionalne saradnje i unapređenje odnosa sa Republikom Srbijom”, ocenilo je MSP, navodeći da to potvrđuju i demonstracije ispred ambasade Srbije u Tirani i drugde, kao i pristrasno medijsko izveštavanje o incidentu.

„Republika Srbija očekuje da se Ministarstvo inostranih poslova Republike Albanije ogradi i da osudi incident i preduzme odlučne mere protiv počinilaca, kao i da sarađuje sa organima Republike Srbije u identifikaciji i utvrđivanju odgovornosti lica koja su u ovom događaju učestvovala”, piše u dokumentu.

Ambasador Bočka je sinoć nazvao demarš „čudnim” i rekao da se „slučajno zatekao na aerodromu tog dana” pošto je čekao grupu svojih prijatelja, koje je lično pozvao da dođu na utakmicu, o čemu je nedelju dana ranije obavestio F S S, koji mu je obezbedio karte.

„Na aerodromu sam zatekao blokirane predstavnike čuvenih albanskih medija”, kao i ljude koji su preko Beograda putovali dalje i koji su takođe tri sata bili blokirani, rekao je Bočka.

„Zato sam podigao glas i tražio da se poštuju norme i standardi slobodnog kretanja”, rekao je albanski ambasador.

Tanjug

objavljeno: 17.10.2014.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija,   Incident

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.