Izvor: MozzartSport.com, 19.Sep.2021, 10:32

Test Zvezdine psihološke snage: Taktička proba je bila uspešna, ali derbi pobeđuje hladna glava

Dejan Stanković mora da pronađe ključ po kojim bi njegova ekipa ušla bolje od domaćina u večerašnji okršaj, kvalitetnije otvorila utakmicu i pokušala to da kruniše pogotkom. Ukoliko ne uspe u tome, srpskom šampionu bi ponovo moglo da bude izuzetno teško na stadionu Partizana

Crvena zvezda je protiv Brage pokazala dve dobre strane: U stanju je da odigra meč na taktički zavidnom nivou, ali i da dodatno dodata gas u trenutku kada je protivnik iseče iznenađujućim >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << golom. Ipak, danas u 165. večitom derbiju srpski šampion će imati posebnu vrstu testa, a on se tiče psihloške snage u ovom trenutku. Crveno-beli premijerni derbi u sezoni dočekuju sa zaostatkom u odnosu na večitog rivala, što je situacija sa kojom se suočavaju prvi put od 2014. godine. Činjenica je da ekipa Dejana Stankovića u Humsku stiže u dobrom momentu, sa samopouzdanjem koje je donelo slavlje nad favoritom u grupi F Lige Evrope, ali ostaje da se vidi da li će biti u stanju da taj trenutak kruniše toliko čekanom pobedom u Humskoj (18.00, TV Arena Sport).

Zvezda na stadionu Partizana nije slavila od februara 2016. godine, kada su golove postizali Luis Ibanjez i Ugo Vijeira. Od tada je mnogo igrača prodefilovalo sa obe strane Topčiderskog brda, ali i odigrano pet večitih derbija u Humskoj. Partizan je slavio dva puta (1:0 i 2:0), dok je tri puta bilo 1:1, a crveno-beli su svaki put bili prinuđeni da jure prednost ljutog protivnika. Dakle, Dejan Stanković mora da pronađe ključ po kojim bi njegova ekipa ušla bolje od domaćina u večerašnji okršaj, kvalitetnije otvorila utakmicu i pokušala to da kruniše pogotkom. Ukoliko ne uspe u tome, srpskom šampionu bi ponovo moglo da bude izuzetno teško na stadionu Partizana.

"Složio bih se, ne vidim da možemo da iznenadimo jedni druge. Ne verujem da oni nas mogu da iznenade na postavkom, kao ni mi njih, mogu da zamene 'glavu za glavu', igrača za igrača, ali neće biti nikakvih iznenađenja. Dosta utiče psihološki faktor, loš rezultat u derbiju se doživljava baš kao poraz. Posebno kada ste navijač, neko ko voli klub, teško se prihvate. Tako da ćemo uraditi sve da se sa pozitivnim rezultatom vratimo iz Humske", rekao je Stanković.

Partizan je u prethodnim derbijima na svom terenu uspevao da se nametne kao odlučniji i oštriji pritivnik, tim koji u meč ulazi isključivo po pobedu. Čini se da je Aleksandar Stanojević pre svega uspeo psihloški, a onda i igrački, da podigne svoju ekipu, pa deluje da Partizan neće imati probleme takve vrste. Sa druge strane, Zvezda je povratila samopouzdanje nakon eliminacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona, promenom sistema je došla do igre i rezultata, a sa rezultatima je stigao i pozitvan psihloški momenat, koji bi mogao da bude od velike pomoći na stadionu Partizana.

NAPADAČI MORAJU DA POČNU DA TRESU MREŽE

Da bi kompletna ekipa stigla do apsolutnog sampopouzdanja moraju i napadači da počnu da tresu mreže, a pogotovo sada kada je povređen Milan Pavkov. Tu se pre svega misli na Loisa Dionija, koji je evidentno podigao nivo fizičke spreme. Francuz se protiv Brage u par navrata zagradio u stilu vrhunskog napadača, u 74. minutu se sjajno oslobodio svojih čuvara, ali je ponovo izostala realizacija. Srećom po Zvezdu, odmah nakon tog kornera Rodić je zatresao mrežu glavom, a da nije bilo tako Dioni bi bio jedan od potencijalnih kandidata za tragičara utakmice. Ipak, to bi u neku ruku ne bi bilo pravedno, jer je Francuz izgledao bolje nego u svim dosadašnjim mečevima u ovoj sezoni, ali je sve to cena težine nošenja dresa Crvene zvezde.

Nedelja, 18.00: (2,75) Partizan (3,30) Crvena zvezda (2,80)

Dok će Pavkov možda zauzeti na klupi za rezervne igrače, iz konkurencije za 165. večiti derbi, definitivno je otpao Mohamed el Fardu Ben, pa u su u konkureciji za startno mesto u napadu ostala trojica igrača koja još nisu postigla gol u prvenstvu ove sezone - Dioni, Živković i Lazetić.

"Dioni je porastao u poslednjih mesec dana i drago mi je kada špic ulazi u šanse, ali je vreme da ih realizuje. Direktan sam sa mojim igračima i kažem - špic Zvezde iz dve šanse mora da postigne dva gola i špic Zvezde, kada nema nijednu šansu, mora da "izmisli" gol. Ipak, zaista sam zadovoljan Dionijevim radom i napretkom. Došao je kasno, u smislu toga da je bez priprema krenuo da igra i odrazilo se to na njega i na povredu koju je vukao od pre, ali zaista verujem u njega. Ne samo u njega, već u ceo tim. Ne bih da izdvajam nikoga, jer pojedinca kod nas izbaci grupa. Videli ste i protiv Brage da je moralo više od onoga što smo se dogovorili, a momci su to ispunili i to očekujem i u derbiju", poručio je Stanković.

FAKTOR PSIHLOŠKE STABILNOSTI CELOG TIMA - ALEKSANDAR DRAGOVIĆ

Ipak, Zvezdini glavni aduti bi morali da budu oni koji imaju pozamašnog iskustva u večitim derbijima. To se pre svega odnosi na Aleksandra Kataija, koji igrač čak i taj 2016. godine u Humskoj, ali i na Milana Borjana, Gelora Kangu, Mirka Ivanića, Sekua Sanoga, Miloša Degeneka... Ovo će biti prvi večiti derbi u karijeri Aleksandra Dragovića. Reprezentativac Austrije je ove sezone bio najbolji igrač Crvene zvezde u gotovo svim evropskim utakmicama, i ukoliko i sam bude "namestio glavu" na pravi način za večerašnji meč, srpski šampion će biti korak bliže konačnom cilju, pošto stabilna odbrana drži konstrukciju celog tima.

Dragović je rođeni lider, pravi je komadant, ne samo poslednje linije, već i čitavog tima. Odlično sarađuje sa Degenekom, čita protivničke napade, ispravlja greške svojih saigrača i definitivno drži ključ psihološke stabilnosti cele ekipe.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Večiti derbi

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.