Zastava Novorusije u Debaljcevu, Ukrajinci se povlače

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava Novorusije u Debaljcevu, Ukrajinci se povlače

ARTEMIVSK - Strateški važan grad Debaljcevo, na istoku Ukrajine danas je, nakon višenedjeljnih borbi, pao u ruke proruskih snaga koje su istakle zastavu "Novorusije", dok se ukrajinske trupe povlače, prenose agencije.

U međuvremenu je ukrajinski presjednik Petro Porošenko potvrdio da se ukrajinska vojska povlači, dok proruske snage javljaju da su zarobile više stotine ukrajinskih vojnika i tvrde da se povlače sa nekih teritorija.

 "Ukrajinska vojska je zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa Nacionalnom gardom jutros okončala operaciju planiranog i organizovanog povlačenja iz Debaljceva. Možemo da kažemo da je dosad 80 odsto naših jedinica napustilo taj grad", rekao je Porošenko u audio poruci koju je objavila njegova pres služba.

On je prije polaska na prvu liniju fronta, pohvalio ukrajinske snage za ispunjavanje dužnosti u odbrani Debaljceva i rekao da su oni svijetu pokazali "pravo lice bandita i separatista koji imaju podršku Rusije."

Lideri proruskih snaga su takođe naveli da su počeli povlačenje teškog naoružanja sa nekih dijelova linije fronta gdje se poštuje primirje, kao šo je Olenivka, južno od Donjecka.

"To je prvi korak. Ne čekamo Ukrajinu da počne povlačenje oružja sa nama", rekao je portparol proruskih snaga Eduard Basurin, prenio je AP.

NATO je danas pozvao Rusiju da povuče "sve svoje snage" sa istoka Ukrajine, da prekine sa podrškom  proruskim snagama i da poštuje Minski sporazum.

"Ruske snage, artiljerija i protiv-vazdušne jedinice kao i komandni i kontrolni elementi još uvijek su aktivni u Ukrajini", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prenijela je agencija AFP.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini optužila je proruske snage da otvoreno krše sporazum iz Minska i od njih zatražila da obustave sve vojne aktivnosti.

Takođe je pozvala Rusiju i proruske snage da se pridržavaju preuzetih obaveza i da se posmatračima OEBS omogući pristup Debaljcevu i drugim mjestima koje žele da posjete.

Njemačka vlada je osudila napredovanje proruskih snaga u  Debaljcevu, nazvavši to "jasnim kršenjem" primirja koje je stupilo na snagu prije samo tri dana.

Sporazum o primirju u Ukrajini "nije mrtav", uprkos tome što su proruske snage zauzele strateški grad Debaljcevo, rekao je portparol francuske vlade Stefan Le Fol i najavio da će lideri Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije večeras telefonom razgovarati o ukrajinskoj krizi.

Sinoć je Savjet bezbjednosti UN usvojio rusku rezoluciju u kojoj se podržava dogovoren prekid vatre u Ukrajini, istakavši potrebu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinci beže

Izvor: Mondo, 18.Feb.2015

Grad Debaljcevo na istoku Ukrajine je nakon višenedeljnih borbi pao u ruke proruskih snaga. Više od 80 odsto..

Nastavak na Mondo...

Britanija objavila fotografije ruskog naoružanja u Ukrajini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2015

Britanska vlada objavila je fotografije za koje je navela da prikazuju rusku najnapredniju protivvazdušnu artiljeriju tokom operacija na istoku Ukrajine...Foreign Office naveo je da su fotografije raketnog sistema zemlja-zrak SA-22, poznatog i kao Pantsir-S1 još jedan u nizu dokaza da ruska vojska...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.