Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev: Poginulo između 10.000 i 13.000 naših vojnika; Lavrov: Proširenje NATO-a obezvredilo OEBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2022, 07:25

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev: Poginulo između 10.000 i 13.000 naših vojnika; Lavrov: Proširenje NATO-a obezvredilo OEBS

Rat u Ukrajini ušao je u 281. dan. Kijev tvrdi da su se ruske trupe povukle iz gradova na suprotnoj obali reke Dnjepar od grada Hersona. Prema zvaničnim podacima, ukrajinske oružane snage do sada izgubile između 10.000 i 13.000 vojnika. Kličko preporučio Kijevljanima da se snabdeju vodom, hranom i toplom odećom. Na pozive Ukrajine da se Rusija izbaci iz OEBS-a, Sergej Lavrov rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO obesmislio postojanje te organizacije. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iz zarobljeništva pušteno 50 ruskih vojnika.

Ukrajinska vojska saopštila je da su se ruske trupe povukla iz gradova na suprotnoj obali reke Dnjepar od grada Hersona, što je prvi zvanični izveštaj iz Kijeva o povlačenju Rusije na sadašnjoj glavnoj liniji fronta na jugu.

08.35-Zelenski:Ispituju se aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve povezane sa Moskvom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom, kao i da li religijska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da da je Rusija pojačala granatiranje preko reke, ponovo uzrokujući nestanak struje u Hersonu, tri nedelje nakon što su ruske trupe napustile grad.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iz zarobljeništva pušteno 50 ruskih vojnika.

U prvoj zvaničnoj proceni mrtvih od kraja avgusta, savetnik Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak rekao je da je dosad poginulo od deset do 13.000 ukrajinskih vojnika.

Glavna tema samita OEBS-a u Lođu je rat u Ukrajini. Na pozive Ukrajine da se Rusija izbaci iz te organizacije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenjuje da je NATO obesmislio postojanje te organizacije.

Lavrov je izneo spisak ruskih istorijskih pritužbi prema Zapadu, rekavši da je "nepromišljeno proširenje" NATO-a obezvredilo osnovne principe OEBS-a od 57 zemalja, najvećeg evropskog organa za bezbednost i prava.

Sa druge strane, američki predsednik Džo Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron ponovili su posle zajedničkog sastanka da stoje iza Kijeva i da Rusiju smatraju odgovornom za, kako su rekli, "široko dokumentovana zverstva i ratne zločine u Ukrajini".

"Kada bude pravi trenutak i pod uslovima koje će odrediti Ukrajinci, bićemo tu da pomognemo u izgradnji mira", rekao je Makron.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko poručio je stanovnicima ukrajinske prestonice da se snabdeju vodom, hranom i toplom odećom u slučaju potpunog nestanka struje izazvanog ruskim vazdušnim udarima, i dodao da bi trebalo da razmotre da se, ako su prilici, sklone kod prijatelja na periferiju grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savjetnik Zelenskog tvrdi da je poginulo 13.000 ukrajinskih vojnika

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Dec.2022

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak rekao je da je od početka rata u Ukrajini do danas poginulo između 10.000 i 13.000 vojnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.