Uhapšen Radomir Počuča

Izvor: B92, 28.Mar.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Radomir Počuča

Beograd -- Dobrovoljac u ukrajinskom ratu Radomir Počuča uhapšen je u nedelju prilikom ilegalnog ulaska u Srbiju, nezvanično saznaje B92.

Protiv bivšeg portparola PTJ vodi se krivični postupak, a njegovo ime je i na poternici. Po okončanju borbi, Počuča je boravio u Moskvi tri meseca, a tamošnje vlasti nisu ga isporučile Srbiji.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal protiv Počuče pred Višim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudom u Beogradu već vodi krivični postupak po optužnom predlogu zbog pretnji Ženama u crnom upućenih preko Fejsbuka.

Ipak, nadležni organi tokom ponedeljka nisu zvanično saopštili da je Počuča uhapšen.

Suđenje koje je trebalo da počne krajem jula prošle godine odloženo je jer se nije pojavio njegov advokat, zbog toga što je bio na godišnjem odmoru.

Umesto advokata, na ročište je došao pripravnik iz advokatske kancelarije koji, kako je naveo, nije položio pravosudni ispit, niti je upoznat sa spisima predmeta.

Počuča je novinarima rekao da on nije promenio stav od 27. marta kada je na svom nalogu na Fejsbuku pozvao na linč "Žena u crnom".

"Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi, ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s delovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo koji deluju protiv interesa države", rekao je Počuča.

On je sudski proces nazvao "naduvanom farsom" i "licemerjem".

"Ovo je naduvana farsa, jer tumače zakon bez pravde, i iz ovoga se vidi da pravda i zakon u ovoj državi imaju sve manje dodirnih tačaka", izjavio je Počuča.

Osim toga, Počuču u Srbiji verovatno očekuje i novi proces na osnovu dopuna Krivičnog zakona, koji je usvojen 10. oktobra prošle godine, a koji predviđa kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine.

Problemi sa zakonom nisu sprečili bivšeg voditelja da se telefonski uključi u jutarnji program na TV Pink, gde je rekao da će se "vratiti u Srbiju i snositi konsekvence".

Podsećamo, pre skoro tačno jedne godine Počuča je uhapšen u Ukrajini.

Informacije o Počučinom hapšenju preneo je Dejan Berić, srpski dobrovoljac na ratištu u istočnoj Ukrajini, a kako je naveo, Počuča je uhapšen zbog optužbi za pripremu atentata, diverzantskih akcija, kao i za pripremu ubistva dvojice srpskih državljana.

Berić je naveo da je uhapšen i Vlado Stanić, za koga se sumnja da je Počučin saučesnik. Prema informacijama objavljenim na Berićevom profilu, Počuču i Stanića su uhapsile antimajdanske, proruski orijentisane snage.

Prethodno su se u medijima pojavljivale informacije o navodnom sukobu Počuče i Berića na ratištu u Ukrajini.

Ubrzo je objavljen snimak zarobljenog Počuče.

Počuča na snimku govori da želi da se objave svi dokazi o njegovom hapšenju i da je došao sa časnim namerama u LNR. Ispričao je hronologiju od svog dolaska u jedinicu Francuza srpskog porekla Nikole Perovića i stvaranja takozvanog Srpskog husarskog puka.

Počuča kaže da je u tom puku vladala nedisciplina i samovolja, kao i da je većina ljudi bila bez borbenog iskustva. Počuča je rekao da je pre hapšenja planirao da ode iz Novorusije razočaran svađama među Srbima. Rekao je da je kriv samo zbog toga što je verovao ljudima i ni za šta više.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen Radomir Počuča

Izvor: Vesti-online.com, 28.Mar.2016

Dobrovoljac u ukrajinskom ratu Radomir Počuča uhapšen je u nedelju prilikom ilegalnog ulaska u Srbiju, potvrđeno je u MUP-u...Protiv bivšeg portparola PTJ vodi se krivični postupak, a njegovo ime je i na poternici...Podsetimo, po okončanju borbi, Počuča je boravio u Moskvi tri meseca, a tamošnje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Uhapšen Radomir Počuča

Izvor: Večernje novosti, 28.Mar.2016

Dobrovoljac u ukrajinskom ratu Radomir Počuča uhapšen je u nedelju prilikom ilegalnog ulaska u Srbiju, nezvanično saznaje B92. Protiv bivšeg portparola PTJ vodi se krivični postupak, a njegovo ime je i na poternici. Podsetimo, po okončanju borbi, Počuča je boravio u Moskvi tri meseca, a tamošnje...

Nastavak na Večernje novosti...

Uhapšen Radomir Počuča

Izvor: Blic, 28.Mar.2016

Dobrovoljac u ukrajinskom ratu Radomir Počuča uhapšen je u nedelju prilikom ilegalnog ulaska u Srbiju, potvrđeno je u MUP...Kako Protiv bivšeg portparola PTJ vodi se krivični postupak, a njegovo ime je i na poternici. Podsetimo, po okončanju borbi, Počuča je boravio u Moskvi, gde je boravio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.