Zbog ratovanja u Ukrajini Počuči preti 10 godina

Z. Uskoković

28. 03. 2016. u 14:07

Pri pokušaju da ilegalno iz Rumunije uđe u Srbiju, u nedelju uhapšen bivši voditelj. Sudiće mu se, osim zbog pretnji “Ženama u crnom” i ako se dokaže da je prekršio Zakon o dobrovoljcima

Због ратовања у Украјини Почучи прети 10 година

Počuča u Rusiji sa Igorom Strelkovom

BIVŠI TV voditelj i portparol Protivterorističke jedinice (PTJ) MUP Srbije Radomir Počuča, koji je jedno vreme proveo na ratištu u Ukrajini, uhapšen je u nedelju u pokušaju da iz Rumunije ilegalno uđe u Srbiju. Za Počučom je bila raspisana poternica Višeg suda u Beogradu 27. novembra 2014. godine zbog izbegavanja da se pojavi na suđenju koje se protiv njega vodi zbog optužbi da je ugrozio sigurnost “Žena u crnom”.

On je pretnje uputio preko “Fejsbuka”, a putem iste društvene mreže poručivao je i premijeru Aleksandru Vučiću, uz neprimeren rečnik, “da će proći kao Čaušesku”, bivši predsednik Rumunije, koji je streljan.

Predistragu o pretnjama premijeru započelo je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje se bavi i slučajem “Žena u crnom”. Počuča bi mogao da se nađe i na udaru Zakona o dobrovoljcima, ukoliko se dokaže da je učestvovao u ratnim dejstvima na ukrajinskom ratištu.

Naime, dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predviđaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama ili organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine, ali za to delo Počuča do danas nije zvanično osumnjičen.

Njemu se trenutno sudi za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da “ne troše pesnice između sebe”, već da se udruže i da pretuku “Žene u crnom” koje su na Trgu republike u Beogradu obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Prema dostupnim informacijama, on je februara prošle godine pobegao iz zemlje. Na društvenim mrežama je objavio fotografije na kojima se vidi u uniformi i sa oružjem. Tvrdio je da je na ratištu u Ukrajini i da se bori na strani proruskih snaga. Njegov boravak na ratištu pratile su brojne kontroverze, pa čak i optužbe za proneveru humanitarne pomoći.

Sredinom marta prošle godine njegovi dojučerašnji saborci u Ukrajini, Srbi, uhapsili su ga zbog navodnog planiranja ubistva srpskih dobrovoljaca koji se bore na strani proruskih snaga. Sa njim je priveden i Vlado Stanić, njegov saučesnik.

Vest o hapšenju objavio je tada jedan od srpskih dobrovoljaca u Ukrajini. Niko od tamošnjih proruskih zvaničnika nije potvrdio tu informaciju. Srpski dobrovoljac Dejan Berić je, prema istim izvorima, bio meta planiranog ubistva. On je na svojoj fejsbuk-stranici napisao da su Počuču i Stanića uhapsili pripadnici proruskih snaga bezbednosti Narodne Republike Donjeck.

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio Berić, Počuču i Stanića sumnjiče za pripremu atentata i diverzantskih akcija. Navodno, planirali su da ubiju dvojicu srpskih dobrovoljaca - Dejana Berića i Dejana Vujića. Berić je na svojoj fejsbuk-stranici napisao i da je, navodno, njihovo ubistvo naručio izvesni Goran Ranisavljević Gerovac, koji je u Moskvi.

Mesec dana kasnije Počuča je pušten. Neke informacije su govorile da se posle toga sklonio u Moskvu, a svakodnevno se oglašavao i objavljivao fotografije putem društvenih mreža.


POTERNICA

RADOMIR Počuča je zbog pretnji “Ženama u crnom” uhapšen 7. aprila 2014. godine. Desetak dana ranije preko svoje fejsbuk-stranice pozvao je na njihov linč, jer su obeležavale 15 godina od zločina nad Albancima na Kosmetu. Osumnjičen je za ugrožavanje sigurnosti putem interneta. Određen mu je pritvor do 30 dana, ali je izašao posle četiri dana kako bi se branio sa slobode. Suđenje mu je počelo u septembru 2014. Ročišta su odlagana, jer se nije pojavljivao, pa je naloženo njegovo privođenje, a na kraju je raspisana i poternica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Milos

28.03.2016. 16:19

Za nasu drzavu su Patriote i ljudi koji se bore za Pravoslavlje neprijatelj broj 1! Gledaju ih kao teroriste privode ih i hapse (osudjuju), a sa pravim teroristima sedaju za sto i pregovaraju o uslovima nase okupirane zemlje, pitam se ko je ovde lud? Naravno to smo opet Mi.

Prombo s Zelengore

28.03.2016. 17:11

@Milos - Drzavljanin Srbije se bori u ratu u kojem Srbija ne ucestvuje, druze i treba da ga hapse, sta pricas ti...

Brunnenbauer

28.03.2016. 17:29

@Milos - U pravu si Milose a ja bih samo jos dodao"Tako će biti poslednji prvi i prvi poslednji;jer je mnogo zvanih, a malo izabranih”

Dexy

28.03.2016. 18:21

@Milos - A sto da ga uhapse?Pa ne ratuje on u ime Srbije niti je tamo predstavlja , nego iz sopstvenih uverenja.

Јабре

28.03.2016. 19:49

@Milos - И то се тебе тиче како ? Колико хиљада Руских добровољаца се је борило у ратовима у којима није Русија а јесте Србија у 19. и 20. веку ? Срам те било за такво петоколонашко размишљање.

Prombo s Zelengore

29.03.2016. 19:32

@Milos - Upravo u tome lezi problem. Ti mislis da su se rusi borili zato sto vole da rizikuju svoje zivote 2000 kilometara daleko od svoje kuce. Ovde kao i tada odlucio je INTERES, boli rusa uvo za nas, nego ga je vodio interes, kao i ovog sto je vodio interes = placenik.

Evo zore,evo ....

28.03.2016. 19:14

@SuverenaAnonimka - @Suverena_-_-_ Zato što postoji zakon u vezi učešća srpskih državljana u ratovima u drugim zemljama.Ako branite počuču, onda ćete stati i u odbranu onih koji se bore na strani ISIL-a u Siriji ili Iraku a građani su Srbije. Ne može jedan isti srpski zakon da važi za neke a za neke ne,bez obzira na vaša osećanja.

Јабре

28.03.2016. 19:48

@SuverenaAnonimka - Да се не увреде браћа Хрвати, Муџахедини и западне газде.

Goran

28.03.2016. 16:39

Da li su braća Rusi kažnjavali svoje do brovoljce koji su spašavali Srpski rod od istrebljenja.

Jana

28.03.2016. 16:43

Cudo kako to da Pocucu zaustave kad ilegalno udje u zemlju, a oneliki "migranti" ulaze svaki dan i nikom nista. Znaci ipak moze da pazi granica... samo kad se hoce. Pitanje je kome odgovara ovoliki broj "migranata" u Srbiji? ko zeli da islamizuje Srbiju?

Пустите човека

28.03.2016. 16:59

Криминалци су они што су нападали голоруки народ у Донбасу а не Почуча, он је само штитио нашу православну браћу. То није злочин.

DUNGA

28.03.2016. 17:57

@Пустите човека - ajde pojasni od koga je štitio "pravoslavnu braću", pa i ukrajinci su isto pravoslavci..... udario pravoslavac na pravoslavca pa došao plačenik pravoslavac da ovoj dvojici praoslavaca pokaze da je on veči pravoslavac...

Ahm

28.03.2016. 18:47

@Пустите човека - Ukrainci nisu svi pravoslavci.Ajde,na popravni ispit,proguglaj malo,pa se javi.

Nebojsa

28.03.2016. 19:03

@Пустите човека - Ukrainci su vecinom katolici. A ti malo procitaj pre nego se oglasis drugi put.

Kvaka 22

28.03.2016. 19:34

@Пустите човека - @Nebojsa-_-_- Ukrajinska pravoslavna crkva,kijevska patrijaršija-50,44%....Ukrajinska pravoslavna crkva,moskovska patrijaršija-26,13%...Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva-7,21%... Po kojoj računici su Ukrajinci većinom Katolici ako ih ima 2,19 % vernika ?! Gde si ti učio matematiku ?

Branko

28.03.2016. 17:26

Polako neistomišljenici. Kakva je razlika između onih dobrovoljaca koji, takođe iz Srbije, idu u tzv.Kalifat i ovog dobrovoljca? "Psi rata" su i oni i on.

mina

28.03.2016. 22:00

@Branko - Pa razlika je ogromna pravednice!Za pocetak,IS napada i osvaja,Novorusija se brani.IS namece pravila zivota,Novorusija odbija nametanje pravila zivota,IS se nedavno ispiljio,Novorusija je tu oduvek....Znas sta,muka mi je od ovakvih manipulatorskih komentatora!Mozda si bot,mozda NATO-ovac,ko zna sta si ali zaobidji!Svaka cast Pocuci,eto Vucicu vruc krompir da vidimo sta ce sad!!?

Branko

28.03.2016. 23:10

@Branko - Muka ili ne, krompir ili pasulj, vruć ili hladan ali odgovora nema. Samo zameniti "IS" i "Novorusija" u vašem tekstu a sve ostalo neka bude isto - pa imamo opet ISTO.

nacionalista

28.03.2016. 17:34

bravo kad ste uspeli da ga uhapsite,svaka vam cast,coveka koji se bori za rusiju i pravoslavlje,a sro ne uhapsite vehabije iz pazara koji idu u siriju,i slobodno setaju srbijom,predavaju veronauku(radikalni islam)..njih ne dirate,zato sto ne smijete!

coka

28.03.2016. 19:23

@nacionalista - u pravu si,vehabija koliko hoces u srcu srbije a oni hapse Pocucu sramota!!!Izdrzi Radomire !!!!

dedadragan01

28.03.2016. 17:59

Suvereno je pravo Pocuce da sa svojom glavom radi sto hoce. I nama su ruski dobrovoljci pomagali da nas ne isterebe, ko li je naredio da ga hapsite. Ako je pocinio neki zlocin, neka ga hapse Rusi i neka tamo odgovara. Ovako nas imaju pravo svi da hapse i na kraju, sami sebe hapsimo, jesmo li uredu?

Sloba

28.03.2016. 18:09

Zaista i Rusija i ceo Srpski narod ima previse strpljenja sa ovim izrodima i izdajnicima na vlasti.Pusticete vi Pocucu i ima da pitate ima li jos.Koga vi predstavljate NATO ili Srbiju

dusan

28.03.2016. 19:36

U ime kog zakona ste uhapsili Pocucu?Ako ste to uradili u ime evropskih zakona zasto niste trazili da se pohpse i osude Evropljani koji su ucestvovali u ratu u Bosni i na Kosarama nastrani muslimana i siptra a isti su pobili toliko nasih vojnike. A staje sa onima evropljanima koj su isli u lov na sbe posle pada RSK,da li su hrvati ropljami pohpsli svoje koji su bili u UKrajini,nisu i nece.Jadna srbijo.Po kom pravu se odgovara za verbalni delikt..

Јабре

28.03.2016. 19:47

Хапсе га западни полтрони а ко ће да подигне оптужницу против "жена у црном" које шире верску, националну и расну мржњу ? Или закони не важе када се мрзе и прогоне Срби ?

Balkanikus

28.03.2016. 19:49

Pa posle neka neko kaze da ovo nije totalitarni rezim,jos samo fali goli otok,recimo njega bi mogli da naprave na ratnom ostrvu.

klječan

28.03.2016. 19:59

odmah ga prebaciti u gvantanamo kod naših nato prijatelja,i ne samo njega već sve one koji nisu za evrointegracije

STOJAN.St.SRBIJA

28.03.2016. 20:01

ukrainci su isto kao sto su i poljaci. hrvati .crnogorci. i makedonci izdajnici slovenskog naroda i prvoslavne vere, svaki put kad im se ukaze prilika oni se bore na strani neprijatelja pa bilo ko je on i odakle dolazi protiv svoje brake ruse i srbe i protiv prvoslavne crkve. radomir papuca je uhapsen po naregene americkog guvernera-ambasadora u srbiju koji direkno iz americke ambasade vlada srbijom.u danasnu srbiju ne vladaju srbi nego americki i engleski cinovnici masoni i rimski krstasi .

Bolynx

28.03.2016. 20:04

Nisu stranci uhapsili ni Milosevica ni Karadzica ni Mladica nego nasi izrodi. Izrodi za strani interes i stranim parama vode ovu drzavi i sve srpsko unistavaju. U srbiji ne smes da budes srbin.

zaliv.co

28.03.2016. 20:27

nemojte da hapsite poturice sa juga Srbije koji direktno prete Srbiji vec hapsite ljude koji su....mislim smesna je i jadna ova vlast !!!

мрсимуд

28.03.2016. 20:57

За то постоји закон!. Закони се праве да би се штитио систем од човека, а не да би човек имао превелика права да би угрозио систем. То је већ давно испланирано у оквиру "Новог Светског Поретка" ми то само следимо. Brock Chisholm, Director UN World Health Organization (Директор светске здравствене организације) (1948-1953) Цитат: „За постизање светске владе, потребно је уклонити из умова људи њихову индивидуалност, оданост према породичним традицијама, национални патриотизам и религијске догме".

Moravac

28.03.2016. 21:37

Da si pametan bio pa da si isao da ratujes za desni sektor, sada bi bio docekan kao heroj i borac za demokratiju. Sve dame iz NVO bi trcale za tobom da im das autogram. Gde ces lepsi primer za dokaz da je Srbija okupirana teritorija bez suvereniteta.

COMI

28.03.2016. 21:46

Ja mislim da je nama bolje da hapsimo vehabije ...naravno ako nam dozvole ...a ne sami sebe sramota je ovo sto se desava...nije ni cudo sto nas drugi mrze hapse i vode u Hag...bruka za drzavu !!!

SS

28.03.2016. 22:00

U Bosni za ratovanje na strani ISILA godinu dana uslovno koja se moze preinaciti u novcanu kaznu.

cobe

28.03.2016. 23:19

Браво вучићу, настави да хапсиш СРБЕ.....Још боље, именуј неког шиптара за главног тужиоца.