RAT MOŽE DA POČNE: Dok ruska Kaspijska flotila hita ka Crnom moru, američki vojni avioni sleću u Kijev

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2021, 11:43

RAT MOŽE DA POČNE: Dok ruska Kaspijska flotila hita ka Crnom moru, američki vojni avioni sleću u Kijev

Crno more se pretvorilo u ratnu arenu

Meštani su 11. aprila podelili fotografije i video zapise ratnih brodova ruske Kaspijske flotile u regiji Rostov na Donu, u blizini grada Aleksandrovka. Prema pres-službi Južnog vojnog okruga, više od 10 ruskih jurišnih desantnih brodova i topovnjača ide od Kaspijskog mora do Crnog mora kako bi učestvovalo u zajedničkim vojnim vežbama.

- Prema planu za prolazak kontrolne provere, posade čamaca, u saradnji sa snagama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Crnomorske flote, učestvovaće u pomorskim vežbama - kaže se u poruci.

- Po naredbi komandanta Južnog vojnog okruga, generala vojske Aleksandra Dvornikova, jedinice marinaca i obalskih snaga Crnomorske flote i Kaspijske flotile bile su uključene da provere spremnost za odbijanje morskih i vazdušnih jurišnih snaga.

Dva dana pre toga, Turska je poslala obaveštenje učesnicima, rekavši da će američki ratni brodovi prolaziti Bosforom iz Sredozemnog i Crnog mora i obrnuto.

Prema rečima portparola Šeste flote američke mornarice Kajla Rejnsa, 14. i 15. aprila, u okviru velikih NATO vojnih vežbi "Defender Europe 2021", dva američka razarača sa raketnim oružjem, USS "Ruzvelt" i USS "Donald Kuk", ulaze u Crno more.

Ovaj potez prvenstveno ima za cilj da demonstrira podršku Ukrajini. Prema rečima zamenika šefa pres službe američkog Stejt departmenta Jalin Porter, oni će biti u području Crnog mora do 4. maja.

To nije prvi put da američki ratni brodovi plove Crnim morem. Od 2014. redovno odlaze u ukrajinsku luku Odesa. Prema američkom izvoru, američka mornarica tamo redovno šalje svoju flotu, ali takav korak trenutno bi značio "posebnu poruku" za Rusku Federaciju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarisao je to pitanje: "Prolasci američkih brodova do Crnog mora praćeni su agresivnom retorikom, Moskva ne razume šta su namere Vašingtona u Ukrajini".

Trenutno nije verovatno da bi bilo koja od strana sukoba pokrenula vojnu eskalaciju u Crnom moru, budući da Rusija tamo ima veliku vojnu flotu, a mornaričke sposobnosti SAD-a i NATO-a nisu dovoljne u regionu. Štaviše, Bosfor je i dalje pod regulativom Konvencije o režimu prolaza iz Montrea.

Stalne tvrdnje i pretnje Vašingtona da će svoje ratne brodove poslati u Crno more verovatno nisu ništa drugo do prazna priča. U međuvremenu, Rusija koristi šansu da ojača svoje vojne sposobnosti u crnomorskom regionu.

Sjedinjene Države, pak, koriste druge načine da podrže svoje saveznike u Kijevu. Najmanje dva vojna teretna aviona Ratnog vazduhoplovstva "C-130J Herkules" stigla su u Kijev u poslednja 24 sata iz američke vojne baze u Štutgartu i iz Rige.

Prethodno su najmanje tri vojno-transportna aviona američkog ratnog vazduhoplovstva stigla u Ukrajinu početkom aprila, pokazuju podaci vazduhoplovnih posmatrača.

NATO vojni instruktori takođe su uključeni u obuke ukrajinskih snajperista. Prema izveštajima Donjecke vojne obaveštajne službe, jedan od takvih kampova za obuku uspostavljen je u Marijupolju pored linija fronta.

Tako su glavni saveznici Kijeva, pre svega SAD i Turska, spremni da pruže podršku ukrajinskoj vojsci slanjem opreme i davanjem saveta. Glavno sredstvo njihove podrške su glasne tvrdnje i političke optužbe prema Rusiji. Međutim, nijedna država članica NATO-a neće dopustiti da njen vojnik umre u istočnoj Ukrajini ili na Crnom moru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.