Osamnaest godina nezavisnosti Ukrajine

Izvor: Blic, Tanjug, 24.Avg.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osamnaest godina nezavisnosti Ukrajine

Ukrajina se korak po korak približava svom cilju - punopravnom ulasku u slobodnu porodicu evropskih naroda, izjavio je danas ukrajinski predsednik Viktor Juščenko u Kijevu, gde je vojnom paradom obeležen glavni nacionalni praznik, Dan nezavisnosti, javila je ruska agencija Itar-Tas s.



"Niko neće uspeti da podeli narod", rekao je Juščenko u obraćanju naciji, pozivajući Ukrajince na jedinstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje će pomoći da se "uspešno prevladaju sve krize i izazovi, ostvare nove velike pobede i svetsko priznanje".

Podsećajući na to da je "Ukrajina post-totalitarna zemlja", ukrajinski predsednik je rekao da se to negativno odražava na aktivnosti strukture vlasti i težnje određenih političara ka populizmu.

Značajan deo obraćanja, Juščenko je posvetio sopstvenom radu na ranijim dužnostima premijera i guvernera Narodne banke, postavljajući istovremeno kao zadatak obnovu finansijske stabilnosti i javnu raspravu o promenama u Ustavu, navela je ruska državna novinska agencija.

Juščenko je, takođe, pozvao sveštenstvo na dijalog radi stvaranja jedinstvene pomesne pravoslavne crkve.

Pružajući garancije da će predsednički izbori 17. januara 2010. biti "fer i legalni", predsednik Ukrajine usprotivio se "konzerviranju klanova, koji već dele zemlju napola".

Premijerka Ukrajine Julija Timošenko je juče čestitala Ukrajincima praznik, ističući u poruci da "niko i nikada više neće staviti u sumnju postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda", podsetio je Itar-Tas s.

Ističući da je proteklih 18 godina uporedo sa uspesima bilo "neprijatnosti i nesreća, razočaranja i gubitaka", Timošenkova je izrazila uverenje da najbolji sinovi i kćeri naroda neće prekrstiti ruke i umiriti se dok se ne stvori "zaista slobodna, nezavisna, srećna i moćna evropska Ukrajina".

Itar-Tas s preneo je danas da je ruski premijer Vladimir Putin Timošenkovoj uputio telegram-čestitku povodom nacionalnog praznika, u kojoj se izražava očekivanje da će rad dve vlade "doprineti rešavanju praktičnih zadataka bilateralne saradnje i stvaranju povoljne klime za razvoj čitavog kompleksa odnosa između Rusije i Ukrajine".

U vojnoj paradi učestvovalo je više od 3.000 vojnika, a nad kijevskim nebom leteli su avioni vojne i civilne avijacije, izmedju ostalog i obnovljena pilotska grupa "Ukrajinski sokolovi", izveštava Itar-Tas s.

Na centralnoj ulici Krešatik izložene su novine u ukrajinsko odbrambeno-industrijskom kompleksu - oklopna vozila i protivvazdušni raketni sistemi.

Zvanične svečanosti počele su jutros molebanom u Sofijskoj crkvi kome su prisustvovali Juščenko i drugi ukrajinski funkcioneri.

Dan nezavisnosti u Ukrajini se obeležava od 1991. godine, kada je na ovaj dan Vrhovni sovjet Ukrajinske Socijalističke Sovjetske Republike usvojio Deklaraciju o nezavisnosti i formiranje samostalne ukrajinske države.

Uoči praznika, Centar za ekonomska i politička istraživanja "Razumkov" sproveo je anketu, po čijim rezultatima bi samo 52 odsto Ukrajinaca glasalo za nezavisnost zemlje ako bi se referendum o tome održao ovog meseca.

Protiv nezavisnosti glasalo bi 25 odsto anketiranih, a ostali su ili neodlučni, ili ne bi izašli na birališta, naveo je Itar-Tas s.

U vreme decembarskog referenduma 1991. godine, nezavisnost Ukrajine podržalo je 90,3 odsto od 84,3 odsto izašlih građana, odnosno, 76,1 odsto ukupnog punoletnog stanovništva Ukrajine, podseća ruska agencija.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.