Vojna parada
Vojna parada

Povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u drugom svetskom ratu, održana je vojna parada pod nazivom Korak pobednika.

Vojna parada u znak obeležavanja sedme decenije oslobođenja Beograda je bila u simbolu bratstva i prijateljstva između Rusije i Srbije. Paradi su prisustvovali predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, koja je počela počasnom artiljerijskom paljbom i intoniranjem srpske himne Bože Pravde.

Putin je otputovao iz Beograda posle šestočasovne posete tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije. Paradu su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika republike, a komandant je po naređenju ministra odbrane, bio načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković. Uz motorna i borbena vozila, tenkove, artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazana su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni i helikopteri. Posetioci su mogli da vide i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz prvog svetskog rata, i zastave jedinica Vojske Srbije.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalazile su se letelica Vojske Srbije, helikopteri tipa gazela, m 8, 8 17, lovačko bombarderska avijacija, avioni Mig 21 i Mig 29, kao i avioni Orao, Galeb, i transportni avion An 26.
U sastavu ešalona rečne flotile, koja je izvela prelep defile po Dunavu, bili su brodovi, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene Kozara, patrolni čamci, i rečni brod posebne namene 36 Šabac.
Na paradi su predstavljeni samohodni višecevni lanser raketa Oganj, top haubica Nora, tenkovi m 84, raketni sistemi Neva i Kub, protivavionski topovi Bofors. Piloti ruske avio grupe Striži nad Beogradom su u avionima Mig 29 prikazali svoje akrobatsko umeće u vazduhu čime je završena vojna parada organizovana povodom oslobođenja Beograda u drugom svetskom ratu.

Piloti četiri aviona prikazali su vrhunske sposobnosti, kreirajući i praveći razne formacije u vazduhu što je izazvalo oduševljenje kod građana.

Kao i samostalni let na petom avionu, takođe pripadnika popularnih Lasta.

Prethodno su piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredili fantastični defile u vazduhu, uz demonstriranje visokog umeća, što su građani takođe propratili sa velikim odobravanjem. Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda, prvi put posle 29 godina, održana je kod palate Srbija, i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije.

Jedan broj Beograđana koji je pratio vojnu paradu Korak pobednika, nosio je majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina kao i zastave, a na Kalemegdanu su se mogle kupiti značke i kape na kojima je bila slika šefa ruske države. Najveće interesovanje za defile rečne flotile i avio akrobacija vladalo je među najmlađima koji su tu ostali do kraja manifestacije uprkos velikoj kiši. Na Kalemegdanu građani su Vojnu paradu mogli da prate putem velikog video bima, dok su brojni Beograđani gledali prenos preko televizora.

Kraj defilea pešadijskih podešelona obeležio je egzercir pripadnika Garde, praćen zvucima koračnice Opraštanje slovenske žene, kompozitora Vasilija Agapkina koju je 1912. godine posvetio Srpkinjama koje su ispraćale svoje muževe u Balkanski rat.

Odzvanjale su reči Vladimira Putina i čestitka građanima uz reči od sveg srca čestitamo praznik oslobođenja Beograda braći i sestrama.
Parada Korak pobednika i svečani defile ešalona srpske vojske je započeo predajom raporta, komandanta parade generala Dikovića predsedniku Nikoliću, nakon čega su nebo nad Ušćem preplavili padobranci 63. padobranskog bataljona. Njih trideset skočilo je sa visine od 1.800 metara, noseći zastave Srbije i Vojske Srbije, ovaj detalj je obišao ceo svet a paradu su gledali i stanovnici širom sveta.
Združeni vojni orkestar uz zvuke paradnog marša Stanislava Biničkog davao je ritam pešadijskom i motorizovanom ešelonu, a Dunavom se uzvodno u svečanom mimoplovu, glavnoj tribini približavao ešelon rečne flotile.

Podsetivši da je Vladimiru Putinu na dan oslobođenja uručio najviše odlikovanje Srbije orden na velikoj ogrlici, Tomislav Nikolić je rekao da je predsednik Rusije jedini koji je dobio taj orden, izliven od krvi i suza našeg napaćenog naroda, iskovan od oružja koje je srpski vojnik nosio u ratovima.

Nikolić je istakao da zajednička slava istorije Rusije i Srbije treba da ostane trajna i neraskidiva veza bratstva i prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta. Veza Srbije i Rusije je neraskidiva a nit ljubavi će zauvek povezivati ova dva pravoslavna naroda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"Pokazali smo da su naše oružane snage spremne": Iran održao vojnu paradu u jeku tenzija - samo na drugoj lokaciji (FOTO)

Dok tenzije na Bliskom istoku rastu, Iran je u sredu u Teheranu održao paradu povodom Dana vojske.

Izvor: Blic, 19.Apr.2024, 12:17

Detaljnije >>

Gardijan o proslavi Dana Republike Srpske: Nacionalistička vojna parada srpskih separatista u vreme visokih tenzija

Dva američka borbena aviona preletela su u ponedeljak Bosnu u znak podrške zemlji uoči nacionalističke parade u vojnom stilu...

Izvor: Danas, 09.Jan.2024, 11:57

Detaljnije >>

S nama niko ne može da se šali VIDEO

"S nama niko ne može da se šali" VIDEO

Azerbejdžan održao vojnu paradu i to na teritoriji Nagorno Karabaha, koja je donedavno bila pod kontrolom Jermenije.

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 09:58

Detaljnije >>

Azerbejdžanu ne treba još jedan rat sa Jermenijom

Azerbejdžanu ne treba još jedan rat sa Jermenijom

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da njegovoj zemlji nije potreban novi rat sa Jermenijom. „Ne treba nam novi rat. Ostvarili smo ono čemu smo težili, obnovili smo međunarodno pravo, vratili smo istorijsku pravdu, vratili smo naše nacionalno dostojanstvo, pokazali smo neprijatelju njegovo mesto“, izjavio je Alijev na vojnoj paradi u gradu Hankendiju u Nagorno-Karabahu povodom treće godišnjice pobede Azerbejdžana u Drugom ratu za Nagorno-Karabah. Prema Alijevu,...

Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2023, 23:24

Detaljnije >>

POBEDNIČKA PARADA U GRADU DUHOVA: Smotra vojske Ilhama Alijeva u prestonici Nagorno-Karabaha (VIDEO)

POBEDNIČKA PARADA U GRADU DUHOVA: Smotra vojske Ilhama Alijeva u prestonici Nagorno-Karabaha (VIDEO)

Nedeljama nakon što je njegova vojska povratila sporni region od jermenskih separatista, čuvene trobojke sa belim polumesecom viore se prestonicom.. Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev nadgledao je vojnu paradu u glavnom gradu Nagorno-Karabaha u sredu, nedeljama nakon što je njegova vojska povratila sporni region od jermenskih separatista.. Kancelarija predsednika objavila je fotografije azerbejdžanskih trupa i vojnog orkestara postrojenih na centralnom trgu...

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2023

Detaljnije >>

Sto godina moderne Turske – proslave širom zemlje u čast Kemala Ataturka

U Turskoj se nizom manifestacija obeležava Dan Republike i 100 godina od uspostavljanja moderne sekularne države. Najsvečanije...

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2023, 23:12

Detaljnije >>

Čime se sve Južna Koreja pohvalila na vojnoj paradi? Pokazali moćne tenkove, raketne sisteme i brojno drugo oružje (VIDEO/FOTO)

Usred sve većih tenzija sa Severnom Korejom u Seulu je organizovana ceremonija koja nije viđena celu deceniju, od 2013.

Izvor: 24sedam.rs, 29.Sep.2023, 03:12

Detaljnije >>