Vojna parada
Vojna parada

Povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u drugom svetskom ratu, održana je vojna parada pod nazivom Korak pobednika.

Vojna parada u znak obeležavanja sedme decenije oslobođenja Beograda je bila u simbolu bratstva i prijateljstva između Rusije i Srbije. Paradi su prisustvovali predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, koja je počela počasnom artiljerijskom paljbom i intoniranjem srpske himne Bože Pravde.

Putin je otputovao iz Beograda posle šestočasovne posete tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije. Paradu su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika republike, a komandant je po naređenju ministra odbrane, bio načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković. Uz motorna i borbena vozila, tenkove, artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazana su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni i helikopteri. Posetioci su mogli da vide i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz prvog svetskog rata, i zastave jedinica Vojske Srbije.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalazile su se letelica Vojske Srbije, helikopteri tipa gazela, m 8, 8 17, lovačko bombarderska avijacija, avioni Mig 21 i Mig 29, kao i avioni Orao, Galeb, i transportni avion An 26.
U sastavu ešalona rečne flotile, koja je izvela prelep defile po Dunavu, bili su brodovi, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene Kozara, patrolni čamci, i rečni brod posebne namene 36 Šabac.
Na paradi su predstavljeni samohodni višecevni lanser raketa Oganj, top haubica Nora, tenkovi m 84, raketni sistemi Neva i Kub, protivavionski topovi Bofors. Piloti ruske avio grupe Striži nad Beogradom su u avionima Mig 29 prikazali svoje akrobatsko umeće u vazduhu čime je završena vojna parada organizovana povodom oslobođenja Beograda u drugom svetskom ratu.

Piloti četiri aviona prikazali su vrhunske sposobnosti, kreirajući i praveći razne formacije u vazduhu što je izazvalo oduševljenje kod građana.

Kao i samostalni let na petom avionu, takođe pripadnika popularnih Lasta.

Prethodno su piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredili fantastični defile u vazduhu, uz demonstriranje visokog umeća, što su građani takođe propratili sa velikim odobravanjem. Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda, prvi put posle 29 godina, održana je kod palate Srbija, i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije.

Jedan broj Beograđana koji je pratio vojnu paradu Korak pobednika, nosio je majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina kao i zastave, a na Kalemegdanu su se mogle kupiti značke i kape na kojima je bila slika šefa ruske države. Najveće interesovanje za defile rečne flotile i avio akrobacija vladalo je među najmlađima koji su tu ostali do kraja manifestacije uprkos velikoj kiši. Na Kalemegdanu građani su Vojnu paradu mogli da prate putem velikog video bima, dok su brojni Beograđani gledali prenos preko televizora.

Kraj defilea pešadijskih podešelona obeležio je egzercir pripadnika Garde, praćen zvucima koračnice Opraštanje slovenske žene, kompozitora Vasilija Agapkina koju je 1912. godine posvetio Srpkinjama koje su ispraćale svoje muževe u Balkanski rat.

Odzvanjale su reči Vladimira Putina i čestitka građanima uz reči od sveg srca čestitamo praznik oslobođenja Beograda braći i sestrama.
Parada Korak pobednika i svečani defile ešalona srpske vojske je započeo predajom raporta, komandanta parade generala Dikovića predsedniku Nikoliću, nakon čega su nebo nad Ušćem preplavili padobranci 63. padobranskog bataljona. Njih trideset skočilo je sa visine od 1.800 metara, noseći zastave Srbije i Vojske Srbije, ovaj detalj je obišao ceo svet a paradu su gledali i stanovnici širom sveta.
Združeni vojni orkestar uz zvuke paradnog marša Stanislava Biničkog davao je ritam pešadijskom i motorizovanom ešelonu, a Dunavom se uzvodno u svečanom mimoplovu, glavnoj tribini približavao ešelon rečne flotile.

Podsetivši da je Vladimiru Putinu na dan oslobođenja uručio najviše odlikovanje Srbije orden na velikoj ogrlici, Tomislav Nikolić je rekao da je predsednik Rusije jedini koji je dobio taj orden, izliven od krvi i suza našeg napaćenog naroda, iskovan od oružja koje je srpski vojnik nosio u ratovima.

Nikolić je istakao da zajednička slava istorije Rusije i Srbije treba da ostane trajna i neraskidiva veza bratstva i prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta. Veza Srbije i Rusije je neraskidiva a nit ljubavi će zauvek povezivati ova dva pravoslavna naroda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 31.Jul.2021, 10:55

Snažan zemljotres u Peruu, povređeno više od 40 ljudi

Najmanje četrdeset osoba je povređeno u snažnom zemljotresu koji je juče pogodio sever Perua, na granici sa Ekvadorom. Prema podacima bolnice u Sulani, povređeno je 35, a tri osobe, uključujući i jednu trudnicu, teže su povređene u urušavanju objekata, dok je još desetoro zadobilo prelome, prenose lokalni mediji.Šest osoba povređeno je i u regionalnoj prestonici Piuri, a predsednik Pedro Kastiljo napustio je vojnu paradu u Limi povodom obeležavanja...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 31.Jul.2021

Peru: U zemljotresu povređeno više od 40 ljudi

Peru: U zemljotresu povređeno više od 40 ljudi

Peruanske vlasti saopštile su da je najmanje 40 osoba povređeno u snažnom zemljotresu koji je juče pogodio sever zemlje, na granicfi sa Ekvadorom.. Prema podacima bolnice u Sulani, povređeno je 35, a tri osobe, uključujući i jednu trudnicu, teže je povređeno u urušavanju objekata, dopk je još 10 drugih zadobilo je prelome, prenose lokalni mediji. Šest osoba povređeno je i u regionalnoj prestonici Piuri, a predsednik Pedro Kastiljo napustio je vojnu paradu...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 25.Jul.2021, 14:13

"Ruska mornarica može da otkrije SVAKOG NEPRIJATELJA": Putin obišao vojne brodove na paradi u Sankt Peterburgu (FOTO, VIDEO)

Rusija neprestano i uspešno usavršava oružje mornarice, sposobna je da otkrije bilo kog neprijatelja i ako je potrebno da mu nanese udarac koji...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 21.Jul.2021, 22:40

Pogibije u poplavama i epidemija bacili senku na državni praznik Belgije

Pogibije u poplavama i epidemija bacili senku na državni praznik Belgije

Teške posledice velike poplave u Belgiji s 31 mrtvim i posledice epidemije kovida-19 bacili su senku na današnju proslavu glavnog godišnjeg državnog praznika - dana krunisanja prvog belgijskog monarha, kralja Leopolda Prvog 1831. godine.Kralj Filip i kraljica Matilde danas su s maskama bili na verskoj svečansti u Briselu, a gradjani ispred Katedrale Svetog Mihaila i Svete Gudule držali su se na medjusobnom odstojanju iz zdravstvenih razloga.Čak je i vojna parada bila manja nego obično,...

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 14.Jul.2021, 20:12

Povratak proslave Dana Bastilje na Jelisejska polja

Povratak proslave Dana Bastilje na Jelisejska polja

Proslava Dana Bastilje u Francuskoj, iako smanjenog obima, vratila se - posle jednogodiušnje pauze zbog pandemije Kovida 19 - na čuvena Jelisejska polja u Parizu.   Francuski zvaničnici ograničili su broj ljudi kojima je bio dozvoljen pristup na 10 hiljada, što je više nego dvostruko manje od uobičajenih 25 hiljada, koji se obično poređaju duž čuvenog bulevara kako bi pratili tradicionalnu vojnu paradu.  Pristutni su, prema izveštajima, morali da pokažu specijalne propustnice,...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jul.2021, 10:18

U Francuskoj sutra nacionalni praznik - Dan pada Bastilje

U Francuskoj će sutra biti obeležen državni praznik, Dan pada Bastilje, sa vojnom paradom, koje prošle godine nije bilo zbog epidemije korona virusa,...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jul.2021, 17:56

Štikle izbačene iz ukrajinske vojske

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane riješilo je da "dizajnira" novi model cipela za žene koj ečestvuju u vojnoj paradi, nakon oštrih kritika i skandala zbog marširanja u štiklama.

Detaljnije >>