Novosti: Jedina rusinska škola na svetu

Izvor: Mondo, 15.Nov.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Jedina rusinska škola na svetu

U Vojvodini, u Ruskom Krsturu jedinu školu na rusinkom jeziku u svetu pohađa 234 osnovca i 246 srednjoškolaca. Škola baza za Odsek za rusinistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

U Ruskom, u opštini Kula, decenijama funkcioniše jedinstvena obrazovna ustanova, jedina u svetu sa nastavom na rusinskom jeziku. Iako Rusina ima i u Slovačkoj i Ukrajini, ali i raseljenih po svetu, najvažnije i najveće mesto koje je čuvar kulture i identiteta tog naciona jeste ova škola, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pišu "Novosti"

Ona je baza pismenosti, ali i stvaranja rusinke inteligencije. Bez nje ne bi bilo ni katedre za rusinski jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, niti drugih nacionalnih institucija ove manjine u Vojvodini koja po poslednjem popisu ima svega oko 13.500 pripadnika.

Zvanični pečat škole je: Osnovna i srednja škola sa domom učenika "Petro Kuzmjak". Tako su osnovci, gimnazijalci i turistički tehničari pod istim krovom, sa jednom upravom, a mnogi profesori predaju u sve tri škole.

Dežurni učenici na ulazu u školu, Danijela i Vladimir, razumeju se i na srpskom i na rusinskom. Da škola sjajno funkcioniše, vidi se odmah na zgradi, uređenom dvorištu, blistavim hodnicima i holovima sa izložbenim postavkama koje se menjaju tri do četiri puta godišnje, odlično opremljenim učionicama i kabinetima.

Od 1753. godine postoji konfesionalna osnovna škola na rusinskom, a oko dva veka kasnije 1970. godine ovde je osnovana i prva gimnazija.

"Imamo 234 osnovca sa nastavom isključivo na rusinskom i 246 u srednjoj školi gde imamo odeljenja na rusinskom i srpskom jeziku. Osim Krsturaca ovu školu pohađaju i mladi Rusini iz Kucure i Đurđeva, a upisana su i dva Rusina iz Ukrajine prema preporuci Svetskog kongresa Rusina", predstavlja svoju školu direktor Janko Homa.

Njegov učenik iz Ukrajine Milan Pađak, maturant Gimnazije naučio je već na prvoj godini i srpski i rusinski. Kaže da mu se dopada u Srbiji i sprema se da upiše u Novom Sadu rusinski jezik i književnost.

Helena Pašo Pavlović, profesorka sociologije, jedana je od 90 zaposlenih u ovoj školi. Ona priča o kompleksnosti organizacije, ovog svojevrsnog koledža u kome su učili i uče budući profesori, novinari, inženjeri, iz koga su potekli sportisti, pa i nekoliko državnih reprezentativaca Srbije.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1972. godine je počeo sa radom Lektorat za rusinski jezik, a 1981. godine osnovana je Katedra za rusinski jezik i književnost. Danas je to Odsek za rusinistiku. Od 1972. godine do danas, diplomirala su 32 profesora rusinskog jezika i književnosti.

(MONDO, foto: petrokuzmjak.edu.rs )

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.