Izvor: RTS, 07.Sep.2022, 05:58

Kijev razmatra mogućnost gašenja nuklearke Zaporožje; Putin: Sankcije Zapada opasnost za ceo svet

Sto devedeset šesti dan rata u Ukrajini. U okviru svoje kontraofanzive, ukrajinske snage napale su grad Balakliju, u oblasti Harkova. Kijev tvrdi da "ima izvesnog uspeha". Ukrajinska vojska preuzela odgovornost za napade na ruske baze na Krimu. Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi kaže da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao zaporošku nuklearku, ističući da je situacija zabrinjavajuća. Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zapada uvedene Moskvi kratkovide i opasnost za ceo svet, kao i da se Rusija, kako kaže, sve više okreće ka Aziji. Brisel namerava da ograniči cenu ruskog gasa.
Raketni napadi i dalje su usmereni na Zaporošku oblast. Moskva tvrdi da je ukrajinska vojska 15 puta za 24 sata bombardovala Energodar i područje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja funkcioniše pod okriljem UN, u izveštaju o Ukrajini istakla je da je potrebno uvesti hitne mere kako bi se izbegla nuklearna nesreća. Naglašava i da spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju.
Najveći ruski gasovod za Evropu neće nastaviti sa radom dok "Simens enerdži" ne popravi opremu, poručuje ruska naftna kompanija "Gasprom". Prethodno je saopštila da će "Severni tok 1", ostati zatvoren zato što na turbini na kompresorskoj stanici Portovaja curi motorno ulje.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinski vojnici krenuli u kontraofanzivu, ali nije izneo detalje.
Uprkos insistiranju Kijeva, američki predsednik Džozef Bajden odbio je da označi Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin: Ništa nismo izgubili od početka specijalne operacije; Zelenski: Ukrajinske snage stavile pod kontrolu naselja u Harkovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2022

Sto devedeset šesti dan rata u Ukrajini. Međunarodna agencija za atomsku energiju u izveštaju istakla da je hitno potrebno uspostavljanje nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju. Severni tok neće nastaviti sa radom dok "Simens enerdži" ne popravi opravi, poručuje "Gasprom". Ukrajinski predsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zaharova: Rusija se neće zatvarati prema EU; Ukrajinski general: Vratili smo 20 sela u oblasti Harkova

Izvor: RTS, 08.Sep.2022, 05:57

Sto devedeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ukrajinski general tvrdi da su snage te zemlje vratile pod svoju kontrolu 20 sela u oblasti Harkova. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je današnja poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kijevu važan signal podrške. Portparolka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.