07. septembar  2022. 06.09  →  23.47 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin: Ništa nismo izgubili od početka specijalne operacije; Zelenski: Ukrajinske snage stavile pod kontrolu naselja u Harkovu

KIJEV -

Sto devedeset šesti dan rata u Ukrajini. Međunarodna agencija za atomsku energiju u izveštaju istakla da je hitno potrebno uspostavljanje nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju. Severni tok neće nastaviti sa radom dok "Simens enerdži" ne popravi opravi, poručuje "Gasprom". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da su ukrajinski vojnici krenuli u kontraofanzivu, ali nije izneo detalje.

Raketni napadi i dalje su usmereni na Zaporošku oblast. Moskva tvrdi da je ukrajinska vojska 15 puta za 24 sata bombardovala Energodar i područje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

zaporožje, iaea

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja funkcioniše pod okriljem UN, u izveštaju o Ukrajini istakla je da je potrebnouvesti hitne mere kako bi se izbegla nuklearna nesreća. Naglašava i da spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju.

Najveći ruski gasovod za Evropu neće nastaviti sa radom dok Simens enerdži ne popravi opremu, poručuje ruska naftna kompanija "Gasprom". Prethodno je saopštila da će "Severni tok 1", ostati zatvoren zato što na turbini na kompresorskoj stanici Portovaja curi motorno ulje.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinski vojnici krenuli u kontraofanzivu, ali nije izneo detalje.

Uprkos insistiranju Kijeva, američki predsednik Džozef Bajden odbio je da označi Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam.

23.45 - Putin: Ništa nismo izgubili od početka specijalne operacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija nije i neće ništa izgubiti nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, navodeći da će zahvaljujući toj operaciji biti uklonjeno sve ono što Rusiju sprečava da napreduje.

22.20 - Zelenski: Ukrajinske snage stavile pod kontrolu naselja u Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski preneo je danas, kako je rekao, dobre vesti iz oblasti Harkov istočno od Kijeva, navodeći da su neka naselja ponovo stavljena pod ukrajinsku kontrolu.

20.33 - Uljanov: Eksperti IAEA svesni da Ukrajina granatira Zaporožje

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su svesni da ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje, ali ne može to da izgovori naglas, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

17.45 - Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

Ukrajina je danas pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti.

16.42 - Berbok: Pregovaramo iza kulisa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok odbacila je tvrdnje da Berlin čini premalo da se diplomatskim sredstvima zaustavi rat u Ukrajini.

16.37 - Ukrajina priznala da je izvela niz napada na baze na Krimu

Načelnik ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužnji priznao je danas da je ukrajinska vojska izvela niz napada na ruske vazdušne baze na Krimu, javlja Rojters.

14.50 - Nemačka se kreće "velikom brzinom" u oslobođenju od ruskih energenata

Nemačka je u dobroj poziciji da "preživi" zimu, uprkos problemima na energetskom tržištu, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

13.39 - Moskva zabranila ulaz u Rusiju vojnim liderima EU

Rusija je danas saopštila da je uvela sankcije određenom broju građana Evropske unije kao odgovor na neprijateljsku antirusku politiku Zapada.

10.03 - Sporazum o izvozu žita možda bez produženja? Kijev: Sporazum se poštuje, nema osnova za izmenu

Sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica možda neće biti produžen nakon njegovog isteka, jer do sada ništa nije urađeno da bi se omogućio ruski izvoz žita i đubriva, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

09.03 - Putin: Zapadne sankcije posledica opadanja dominacije SAD

Opadanje globalne dominacije Sjedinjenih Američkih Država povezano je sa ubrzanjem politike sankcija zapada, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin danas na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma.

08.00 - Rusija: Nema detalja predloga o demilitarizaciji Zaporožja

Rusija još čeka na konkretne detalje inicijative za uspostavljanje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

07.24 - Zelenski: Podrška IAEA ako podrazumeva demilitarizaciju

Ukrajinske vlasti podržaće poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se stvori bezbednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, ukoliko ta inicijativa podrazumeva demilitarizaciju postrojenja, poručio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

07.06 - Grosi: Ne mogu da utvrdim ko je granatirao Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

07.00 - Ukrajinski napad na Balakliju, Kijev tvrdi da ima uspeha

Ukrajinske snage napale su grad Balakliju u oblasti Harkova, koji je drrzi Rusija, saopštio je zvaničnik samoproglašene DNR Danil Bezsonov, dok Kijev nije iznosio preciznije informacije u vezi sa kontraofanzivom, prenosi Rojters.

Tagovi
Srodne vesti