Izvor: RTS, 08.Sep.2022, 05:57

Zaharova: Rusija se neće zatvarati prema EU; Ukrajinski general: Vratili smo 20 sela u oblasti Harkova

Sto devedeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ukrajinski general tvrdi da su snage te zemlje vratile pod svoju kontrolu 20 sela u oblasti Harkova. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je današnja poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kijevu važan signal podrške. Portparolka ministartva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da se Moskva neće zatvarati prema EU kao odgovor na vizna ograničenja za građane Rusije koje je uveo Brisel, ali da će Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preduzeti mere.
Borbe u Ukrajini se vode duž cele linije fronta, saopštila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Malijar.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da su neka naselja kod Harkova ponovo stavljena pod ukrajinsku kontrolu.
Ukrajina je juče pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti, dok je osoblje nuklearke obavestilo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je u granatiranju oštećen rezervni dalekovod.
Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je na forumu u Vladivostoku rekao da su Rusija i zemlje u razvoju "prevarene" dogovorom o izvozu ukrajinskog žita sklopljenim uz posredovanje UN i Turske.
Sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica možda neće biti produžen nakon njegovog isteka, poručio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
Evropska komisija je predložila ograničenje cene za kupovinu ruskog gasa i oporezivanje ekstraprofita energetskih kompanija, u, kako se tvrdi, pokušaju da zaštiti građane i preduzeća od posledica astronomskih cena energenata u Evropi, javio je dopisnik RTS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.