Eksplozija na Krimskom mostu, dvoje poginulih

Izvor: VOA, 17.Jul.2023, 08:43

Eksplozija na Krimskom mostu, dvoje poginulih

KIJEV - Dve osobe su poginule, a jedna devojčica - njihova ćerka, je teško povređena u eksploziji na Krimskom mostu, glavnoj liniji snabdevanja ruskih trupa u Ukrajini i prestižnom projektu koji je lično otvorio ruski predsednik Vladimir Putin. Rojters javlja da je saobraćaj na mostu, koji povezuje Rusiju sa anektiranim Krimom, obustavljen. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Ukrajinu da je izvela napad, u koji su umešane i Velika Britanija i SAD, ali nije iznela dokaze za to. "Napad je izveo režim u Kijevu, koji je teroristički i ima obeležna međunarodne organizovane kriminalne grupe. Odluke donose ukrajiski zvaničnici uz direktno učešće američkih i britanskih obaveštajnih službi. SAD i Velika Brianija su zadužene za strukturu terorističke države", kaže Zaharova. Portparolka vojne komande na jugu Ukrajine Natalija Humenjuk rekla je da bi incident na Krimskom mostu mogao da bude akt provokacije od strane Moskve. "Stvaranje ovakvih provokacija, na koje okupacione vlasti Krima odmah veoma glasno reaguju, tipičan je način rešavanja problema vlasti Krima i zemlje agresora“, rekla je Humenjuk. Rusija je okrivila Ukrajinu za napad na most u oktobru. Ukrajina je posredno priznala napad nekoliko meseci kasnije. Posle oktobarskog napada, Putin je naredio da se most popravi i čak je preko njega prevezao mercedes. Rusko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je oštećen put na mostu bliže poluostrvu Krim, ali da nema oštećenja na stubovima. Nije navedeno šta je prouzrokovalo štetu. Džordž Baros, analitičar sa vašingtonskog Instituta za proučavanje rata, rekao je da bi, ako bi most bio ozbiljno oštećen, to značajno uticalo na ruske linije snabdevanja. Nije poznato kako će se ovaj incident odraziti na dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu žita, postgnut uz posredovanje UN, koji ističe u ponedeljak. Ujedinjene nacije će u ponedeljak održati sednicu o situaciji u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Stigla prva reakcija Ukrajine na „vanrednu situaciju“ na Krimskom mostu

Izvor: Danas, 17.Jul.2023

Incident na Krimskom mostu mogao bi da bude provokacija Moskve, izjavila je jutros za Rojters Natalija Humenjuk, portparolka Južne komande Oružanih snaga Ukrajine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.