US Open 2023: Maksimalna pobeda Novaka Đokovića za 24. grend slem titulu u karijeri - Da nisam iz Srbije, odavno bi me dizali u nebesa

Izvor: B92, 11.Sep.2023, 01:40

US Open 2023: Maksimalna pobeda Novaka Đokovića za 24. grend slem titulu u karijeri - "Da nisam iz Srbije, odavno bi me dizali u nebesa"

Srpski teniser osvojio je veliki trofej pobedom nad Rusom Danilom Medvedevim 3:0.

Novak Đoković pobedio je u 24. od 35 finala na nekom od najvećih teniskih turnira, a četvrti put slavio je u Njujorku.

U završnom meču US Opena, savladao je ruskog tenisera Danila Medvedeva, trećeg nosioca na ovom turniru i trećeg tenisera sveta, maksimalnim rezultatom 3:0.

Prvi set Đoković je dobio rezultatom 6:3 posle 48 minuta igre, dok je drugi set trajao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugih 104 minuta, a srpski teniser osvojio ga je u taj-brejku 7:6 (5).

Treći set trajao je najkraće, a Đoković ga je dobio rezultatom 6:3.

Đoković je protiv 27-godišnjeg Rusa do sada imao devet pobeda i pet poraza.

Ovo je bilo rekordno, 10. finale Đokovića na US Openu: do ovog meča je tri puta osvajao ovaj turnir, šest puta gubio, jednom i od Medvedeva.

Đoković sada ima 24 grend slem titule, dve više od Španca Rafaela Nadala, koji je najavio skori kraj karijere, i četiri više od Švajcarca Rodžera Federera, koji je prestao da igra 2022. godine.

Srpski teniser se ujedno vratio i na čelnu poziciju ATP liste, čime je započeo rekordnu, 390. nedelju na vrhu.

Posle meča, ponovo je otvorena tema: da li je najbolji teniser svih vremena.

"Ostavljam to vama i svima drugima, da li jesam ili nisam, da li zaslužujem da budem deo te diskusije.

"Činjenica jeste ova - da nisam iz Srbije, pre mnogo godina bih bio dignut u nebesa u sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svetu.

"Ali dobro, to je deo mog životnog putovanja, ja sam zahvalan na tome što dolazim iz Srbije, to mi daje veru i nadu - zato je sve ovo što postižem još slađe i još više me ispunjava, a vi pišite ono što mislite", rekao je Đoković na konferenciji za novinare posle finala.

Na ceremoniji dodele pehara, Đoković je nosio majicu sa brojem 24, u čast tragično preminulog Kobija Brajanta, legendarnog američkog košarkaša.

"Kobi je bio poznat po šampionskom mentalitetu, hrabrosti kada se lomilo, gde je preuzimao odgovornost i bio vođa. To ga je svrstalo među najlegendarnije košarkaše svih vreme.

"Kada su preminuli on i njegova ćerka, to me je jako rastužilo, bili smo bliski, pokušavao sam da saberem misli i da se vratim na stare staze slave, da pronađem motivaciju sebi, sa njim sam dosta pričao o vizuelizaciji i metodama. koliku moć imamo da vodimo život kakav vodimo, iako dolazimo iz različitih sportova, on je bio neverovatan čovek.

"Imao je 'Mamba' (nadimak Kobija Brajanta) mentalitet, ali je bio ujedno ljubazan, radostan kao dete, mislim da nisam nikada upoznao nekog takvog.

"Možda Tom Brejdi. Razmišljao sam pre par dana, hvala čoveku što je dizajnirao majicu, to je omaž Kobiju, on i dalje živi u mojim mislima i mislima drugih", rekao je Đoković.

Osvajanjem 24. titule na najvećim turnirima, Đoković je napravio značajnu razliku u odnosu na Španca Rafaela Nadala (22), koji se već duže muči sa povredama i najavio je skori kraj karijere i Rodžera Federera (20), koji se penzionisao 2022. godine.

Đoković je u isto vreme jedini u istoriji tenisa koji je bio aktuelni šampion u četiri velika takmičenja istovremeno na tri različite površine.

Međutim, najduži post od svih grend slemova Đoković ima upravo u Njujorku, koji je do sada osvajao tri puta - 2011, 2015. i 2018. godine.

Zbog povrede se povukao 2019. godine, da bi godinu dana kasnije bio diskvalifikovan nakon što je lopticom pogodio jednu od linijskih sutkinja.

U finalu 2021. poražen je od Rusa Danila Medvedeva, kojem je to bila prva - do sada jedina - grend slem titula, a 2022. nije učestvovao zbog situacije oko korona virusa.

Đoković je odbijao da se vakciniše protiv kovida-19, što je bio jedan od uslova za sve koji su želeli da nastupaju na turniru.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: US Open,   Novak Đoković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.